Το Predjama, στη νοτιοδυτική Σλοβενία, είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά κάστρα στον κόσμο, χτισμένο στο στόμιο ενός συμπλέγματος εντυπωσιακών σπηλαίων στο τέλος μιας κοιλάδας, σε απόσταση 9 χλμ. από την πόλη Postojna. Τοποθετημένο στα μισά του δρόμου ενός κατακόρυφου βράχου 123 μέτρων, κατέχει διάφορα ρεκόρ ήδη από το 1202 και έχει καταχωρηθεί από τα Ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο κάστρο μέσα σε σπήλαιο στον κόσμο.

Σκάλες που οδηγούν στο κάστρο Predjama στη Σλοβενία

Το κάστρο ήταν το σπίτι του Erazem Lueger, ενός ιππότη, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο τοπικός Ρομπέν των Δασών. Οι τέσσερις όροφοί του χτίστηκαν αποσπασματικά με τα χρόνια από το 1202, αλλά τα περισσότερα σημεία του δραματικού κάστρου χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Σλοβενία: Ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του κάστρου Predjama

Ο Lueger ήταν ένας ληστής- βαρόνος του 15ου αιώνα που, όπως ο Ρομπέν των Δασών, έκλεβε από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς. Κατά τη διάρκεια των πολέμων μεταξύ των Ούγγρων και των Αυστριακών, ο Lueger υποστήριξε τους πρώτους. Τρύπωσε στο Κάστρο Predjama και συνέχισε τις τολμηρές του πράξεις με τη βοήθεια ενός μυστικού περάσματος που έβγαινε πίσω από τον τοίχο του βράχου. Το 1484 ο αυστριακός στρατός πολιόρκησε το κάστρο, αλλά αποδείχθηκε απόρθητο.

Αίθουσα με ιππότες στο κάστρο Predjama στη Σλοβενία

Ο Lueger χλεύαζε τους εχθρούς του, τους έβρεχε ακόμη και με φρέσκα κεράσια για να αποδείξει την άνετη κατάστασή του. Αλλά οι Αυστριακοί ήταν αυτοί που είχαν τον τελευταίο λόγο, καθώς, τον χτύπησαν, τελικά, με μια οβίδα καθώς καθόταν στην τουαλέτα. Μια άδοξη μοίρα για έναν άκρως τολμηρό χαρακτήρα.

Σλοβενία: Ξενάγηση στο μεγαλύτερη κάστρο σπηλαίων στον κόσμο

Μόλις μπει μέσα ο επισκέπτης, καταλαβαίνει ότι η ασφάλεια, και όχι η άνεση, ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία στον Μεσαίωνα, καθώς το κάστρο είναι απόρθητο, με το κρύο και την υγρασία να το καθιστούν σχεδόν μη κατοικήσιμο. Μέσα στο κάστρο υπάρχει ένα οπλοστάσιο, ένα σαλόνι, η κατοικία των υπηρετών, ένα παρεκκλήσι και ακόμη και ένα μπουντρούμι με ένα δαυλό.

Είσοδος στο κάστρο Predjama στην Σλοβενία

Το σπήλαιο κάτω από το κάστρο αποτελεί μέρος του συστήματος σπηλαίων Predjama μήκους 14 χλμ. και είναι ανοιχτό για επισκέπτες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, με τις οργανωμένες εκδρομές να κοστίζουν από 24 έως 80 ευρώ, ενώ ένας ακουστικός οδηγός (διαθέσιμος σε 15 γλώσσες) περιγράφει λεπτομερώς τα σημαντικότερα σημεία και την ιστορία του χώρου. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των ξεναγήσεων η επίσκεψη στο στενό πέρασμα του Lueger, μέσω του οποίου ο πολιορκημένος ιππότης επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο (απαιτούνται ορισμένες δεξιότητες αναρρίχησης για αυτό).

Κάστρο Predjama στην Σλοβενία

Οι θρύλοι και οι ιστορίες που συνοδεύουν το κάστρο Predjama είναι μόνο ένα μέρος της ελκυστικότητας του, ωστόσο, για να κατανοήσει κανείς το πραγματικό του μεγαλείο θα πρέπει σίγουρα να το επισκεφθεί από κοντά.