Τα Βαπόρια είναι ίσως η πιο όμορφη εικόνα του νησιού, βόρεια του λιμανιού, στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης. Είναι η πιο αριστοκρατική συνοικία και η πιο αρχοντική γωνιά.

Σημείο αναφοράς τους ο πανέμορφος και χαρακτηριστικός μπλε τρούλος του Αγίου Νικολάου (του Πλούσιου), ενώ τα διατηρητέα αρχοντικά καπετανόσπιτα που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω σε βράχους, συνθέτουν ένα αυθεντικό αρχιτεκτονικό σύνολο που μόνο θαυμασμό και δέος μπορεί να προκαλέσει.

Η συνοικία δημιουργήθηκε από εύπορους πρόσφυτες της Χίου, των Ψαρών, της Κάσου και της Κρήτης, που κατέφυγαν στη Σύρο κατά την περίοδο της Επανάστασης. Τα σπίτια της περιοχής ανήκουν σε τρεις γενιές -από την πρώτη γενιά, ως το 1840 περίπου, ελάχιστα διασώζονται- και η ιστορία τους καταγράφει τις κοινωνικές ανακατατάξεις. Χτισμένα με τέτοιο τρόπο πάνω στο κύμα μοιάζουν με καράβια, γεγονός που δημιούργησε και την ονομασία Βαπόρια.

Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη το γεγονός ότι ανάμεσα στους βραχώδεις σχηματισμούς της συνοικίας δημιουργούνται μικρές παραλίες, ιδανικές επιλογές για κολύμπι στον «αστικό» ιστό της Ερμούπολης. Από το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραλία Αστέρια.

Όταν έρθετε στα Βαπόρια, λοιπόν, μην διστάσετε να τους αφιερώσετε το χρόνο που τους αξίζει. Περπατήστε τα, απολαύστε τη θέα του μπλε τρούλου, νιώστε το αεράκι να σας παρασύρει.

Μόνο έτσι θα καταλάβετε πως εδώ ο χρόνος μαγικά σταματά και παίρνει άλλη διάσταση, παραμυθένια και αρχοντική. Όπως ακριβώς κι ο προορισμός της Σύρου. Τέλος, μην παραλείψετε να κατεβείτε μέχρι τη θάλασσα και να απολαύσετε την πιο ωραία θέα στο Αιγαίο.