Ένας από τους πιο όμορφους και όχι τόσο γνωστούς οικισμούς της Αμοργού είναι τα Θολάρια, πάνω στον λόφο Βίγλα, σε μικρή απόσταση από την Αιγιάλη. Τη Γιάλη, όπως λένε οι ντόπιοι. Μικρά, λευκά σπιτάκια, της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καμάρες και στενά ασβεστωμένα δρομάκια αποτελούν τον μικρό αλλά γοητευτικό «λαβύρινθο» του οικισμού.

Η όμορφη πλατεία του χωριού είναι το απόλυτο πέρασμα και τα καλοκαιρινά βράδια οι ταβέρνες γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει καλό φαγητό μετά μουσικής. Η θέα, από τη μια μεριά προς την Αιγιάλη κι από την άλλη μεριά προς την παραλία Μικρή Βλυχάδα, αποτυπώνει την εναλλαγή των εποχών και την παντοδυναμία της θάλασσας

Κουβαλώντας τη μεγάλη ιστορία τους – είναι χαρακτηριστικό πως εκεί βρέθηκε κορμός κούρου της αρχαϊκής εποχής και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η αρχαία Αιγιάλη- τα Θολάρια μεταφέρουν και διατηρούν έθιμα και στοιχεία του παρελθόντος τους.

Για μπάνιο η πιο κοντινή παραλία είναι η Αιγιάλη ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να φτάσουν στη Μικρή Βλυχάδα από το μονοπάτι που οδηγεί εκεί- όχι πάντα με επιτυχία.