Σε καρναβαλικούς ρυθμούς κινείται η αρχαία πόλη Ivrea, στην περιοχή Πιεμόντε της βορειοδυτικής Ιταλίας διοργανώνοντας και φέτος μια ιδιότυπη μάχη… πορτοκαλιών!

Από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2014 η κεντρική πλατεία της πόλης κατακλύζεται από χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, που πετούν ο ένας στον άλλο, περίπου 500.000 πορτοκάλια.

Η ιστορία, λίγο πολύ, γνωστή: οι φτωχοί χωρικοί ξεσηκώνονται ενάντια στον καταπιεστικό ηγεμόνα. Στο Καρναβάλι της Ivrea, όμως, η μάχη δεν διεξάγεται με όπλα και σπαθιά, αλλά με πορτοκάλια.

Ο μύθος λέει ότι κάποια στιγμή μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα, ο άρχοντας της Ivrea προσπάθησε να βιάσει την κόρη του μυλωνά την παραμονή του γάμου της , κάνοντας χρήση της εξουσίας του. Σε ένα γύρισμα της τύχης , το σχέδιο απέτυχε και η νέα γυναίκα, τον αποκεφάλισε. Με ένα γενναίο χτύπημα του σπαθιού της, ελευθέρωσε την πόλη από την καταπίεση του.

Οι κάτοικοι της πόλης αγωνίστηκαν εναντία στους έφιππους φρουρούς του Λόρδου.

Σήμερα , αυτός ο αγώνας μεταξύ των τάξεων εκπροσωπείται από τους «οπαδούς του Λόρδου», που στέκονται πάνω σε καροτσάκια φορώντας ρούχα γελωτοποιού και από τους απλούς ανθρώπους, που φορούν αθλητικές στολές.

Η κόρη του μυλωνά , Violetta, είναι μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά με μια κατακκόκκινη περούκα, που ρίχνει κίτρινα λουλούδια και γλυκά στους θαυμαστές της.

Τα πορτοκάλια αντιπροσωπεύουν το κεφάλι του τυραννικού άρχοντα αλλά η σύγχρονη γιορτή εξελίχθηκε σε ένα είδους φλερτ που κάνουν τα ντόπια κορίτσια, ρίχνοντας πορτοκάλια από το μπαλκόνι τους για να προσελκύσουν αυτόν που τους ενδιαφέρει. Αν η αίσθηση είναι αμοιβαία , τα αγόρια θα απαντήσουν ρίχνοντας ένα πορτοκάλι από το δικό τους μπαλκόνι.

Σε αντίθεση με την «La Tomatina» της Ισπανίας, η μάχη με τα πορτοκάλια είναι εξαιρετικά δομημένη, με πλούσια ιστορία και περιέχει ορισμένα στοιχεία ανταγωνισμού.

Είναι ένα δωρεάν και διασκεδαστικό θέαμα για τους περίπου 100.000 θεατές που την παρακολουθούν, αλλά για τις εννέα ανταγωνιζόμενες ομάδες των 4.000 ατόμων είναι μια σοβαρή υπόθεση και το highlight της χρονιάς.