Επισκεφθείτε τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης και μπείτε στο εορταστικό κλίμα με τον πιο ιδανικό τρόπο!

Μπορεί τα Χριστούγεννα να διαρκούν μόλις λίγες μέρες, η γιορτινή διάθεση όμως κατακλύζει τις ευρωπαϊκές πόλεις για τουλάχιστον ένα μήνα. Από τα μέσα Νοέμβρη στήνονται οι πρώτες χριστουγεννιάτικες αγορές, γεμίζοντας χρώμα και θετική ενέργεια τις πόλεις.

Μουσική, δώρα, νόστιμα εδέσματα και άφθονο ποτό ανεβάζουν τη διάθεση και σας παρασύρουν στην λαμπερή ατμόσφαιρα. Σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Αφεθείτε στη μαγεία τους και νιώστε για λίγο παιδιά!

Κοπεγχάγη, Δανία

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στο Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης ανοίγει φέτος στις 15 Νοεμβρίου. Η μαγεία των Χριστουγέννων σας υποδέχεται από την κύρια είσοδο του πάρκου, με τις ξύλινες καλύβες διακοσμημένες σε σκανδιναβικό στυλ να σας εισάγουν στη γιορτή και το χριστουγεννιάτικο δέντρο να δεσπόζει περήφανο, στολισμένο με χιλιάδες λαμπάκια και χρωματιστές γυάλινες μπάλες.

Περισσότεροι από 50 πάγκοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την έκταση του πάρκου, προσφέροντας μια αφθονία τοπικών τροφίμων και ποτών, όπως ζεστό κρασί, παραδοσιακές τηγανίτες και κέικ με μέλι. Θα βρείτε ακόμα προϊόντα χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα στολίδια και πολλά ακόμα δωράκια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα παιχνίδια του λούνα παρκ.

Μάαστριχτ, Ολλανδία

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Vrijthof του Μάαστριχτ θεωρείται από τις πιο όμορφες της Ευρώπης, χάρη σε ένα πρόγραμμα που αναθέτει σε ντόπιους καλλιτέχνες να διακοσμήσουν το χώρο με διαφορετικούς τύπους φωτισμού. Το highlight είναι το μεγάλο παγοδρόμο, που προσελκύει μικρούς και μεγάλους, αλλά και ο μεγάλος φωτισμένος τροχός. Στους γύρω δρόμους θα βρείτε γιορτινούς πάγκους που πωλούν νόστιμα τοπικά εδέσματα, όπως oliebollen και poffertjes. Η αγορά ανοίγει στις 30 Νοεμβρίου και σταματά τη λειτουργία της στις 30 Δεκεμβρίου.

Νυρεμβέργη, Γερμανία

Αυτή η γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά είναι η παλαιότερη του κόσμου, αφού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα! Φέτος ανοίγει τις πύλες της για το κοινό στις 29 Νοεμβρίου, όταν ένας χρυσός άγγελος εμφανίζεται, παραδοσιακά, στο μπαλκόνι της μεσαιωνικής εκκλησίας της Παναγίας, δίνοντας το σύνθημα της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Οι επισκέπτες έχουν στη διάθεση τους περίπου 200 πάγκους, τοποθετημένους στην κεντρική πλατεία της αγοράς της πόλης, ενώ μια μικρότερη παιδική χριστουγεννιάτικη αγορά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τοπικά προϊόντα και δημοφιλή πιάτα της γερμανικής κουζίνας σερβίρονται με την απαραίτητη συνοδεία της μπύρας και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι μια ομάδα φυλάκων που περιφέρονται στον χώρο και είναι υπεύθυνοι για την αυθεντικότητα των προϊόντων και την άριστη ποιότητα τους.

Πράγα, Τσεχία

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας είναι τόσο παραμυθένιες, όσο και η ίδια η πόλη. Κάθε χρόνο η πλατεία της Παλιάς Πόλης και η Wenceslas μετατρέπονται σε ένα τεράστιο γιορτινό παζάρι με κάθε λογής καλούδια, που πωλούνται σε ξύλινα χρωματιστά σπιτάκια! Η «Winter Wonderland» γίνεται ο παράδεισος μικρών και μεγάλων, που μαγεύονται από τα χρωματιστά λαμπάκια και το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που καταφθάνει από τα βουνά Krkonose και φωτίζει εντυπωσιακά τον σκοτεινό gothic ορίζοντα της Πράγας.

Σουβενίρ από γυαλί, ξύλινα παιχνίδια, κεντήματα, αρωματικά κεριά και φυσικά στολίδια για το σπίτι είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορεί κάποιος να αγοράσει. Όλα αυτά, με τη συνοδεία, φυσικά, παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως λουκάνικα και trdelník (γλυκά επικαλυμμένα με ζάχαρη), αλλά και τσέχικες μπίρες και ζεστό κρασί. Σε όλες τις πλατείες της πόλεις στήνονται μικρές ή μεγάλες αγορές, που είναι ανοιχτές καθημερινά από τις 30 Νοεμβρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2014.

Bath, Αγγλία

Η πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Bath έχει μια καθιερωμένη φήμη ως η πόλη της πολυτέλειας, της διασκέδασης και της χαλάρωσης, όποτε τι καλύτερο από το να επισκεφθείτε τα Χριστούγεννα; Το κέντρο της πόλης είναι ο παράδεισος των αγοραστών, καθώς υπάρχουν πολλές εορταστικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια. Η χριστουγεννιάτικη αγορά ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου και διαρκεί έως τις 25 Δεκεμβρίου.Θεωρείται η μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου και στήνεται στη σκιά του Αβαείου της πόλης, όπου 150 ξύλινες καλύβες, πωλούν σπιτικό φαγητό και χειροποίητα δώρα.

Παρίσι, Γαλλία

Η πόλη του Φωτός, το ρομαντικό Παρίσι δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με πλήθος αγορών και έναν εντυπωσιακό στολισμό να αναδεικνύει την γοητεία του. Μια από τις πιο διάσημες αγορές της πόλης είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά των Ηλυσίων Πεδίων. Περίπου 100 ξύλινα σπιτάκια παίρνουν τη θέση τους κατά μήκος του πεζοδρομίου της διάσημης λεωφόρου και προσφέρουν χειροποίητα δώρα, γλυκά και ποτά. Φέτος ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2014.

Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα τον Πύργο του Άιφελ, θα βρείτε την αγορά Trocadéro, που αποτελεί μέρος του ομώνυμου θεματικού χριστουγεννιάτικου χωριού, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από μικρούς και μεγάλους.

Βιέννη, Αυστρία

Ξακουστή όσο καμία άλλη, η βιεννέζικη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι από μόνη της προορισμός για τις γιορτινές μέρες. Η πανέμορφη πόλη φοράει τα καλά της και υποδέχεται τους επισκέπτες της με εντυπωσιακές αγορές σε διάφορα κομβικά σημεία. Η αγορά που στήνεται στα ανάκτορα Schönbrunn γιορτάζει φέτος την 20η της επέτειο. Πάνω από 80 πάγκοι παραγωγών της Αυστρίας και άλλων χωρών διαθέτουν τα εμπορεύματα τους υπό του ήχους της μουσικής τοπικών συγκροτημάτων πνευστών, που συνοδεύουν αρμονικά τις χορωδίες της περιοχής.

Η παλιά βιεννέζικη αγορά, στο Freyung και η αγορά στο Δικαστήριο, προσφέρουν ένα παραδοσιακό πρόγραμμα. Μπροστά από την Karlskirche θα βρείτε την αγορά χειροτεχνημάτων, ιδανική για πρωτότυπα δώρα, ενώ για ρομαντική ατμόσφαιρα κατευθυνθείτε στην αγορά του Spittelberg και του Belvedere. Οι αγορές λειτουργούν από τις 23 Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2014.

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με πάνω από 200 μικροπωλητές. Πάγκοι και μικρά ξύλινα σαλέ εκτείνονται σε μήκος δυο χιλιομέτρων δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ διοργανώνονται πολλές δραστηριότητες.

Παράλληλα, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν εδώ για να πουλήσουν τα προϊόντα τους και το μαγευτικό σκηνικό ολοκληρώνεται με τους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους γεμάτους εκλεκτούς μεζέδες, όπως μύδια και παραδοσιακά εδέσματα, που συνοδεύονται από μπύρα και τις περίφημες βελγικές σοκολάτες. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο τεράστιο παγοδρόμιο ή στη ρόδα του λούνα παρκ. Η αγορά λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ελσίνκι, Φινλανδία

Οι μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στο Ελσίνκι στήνονται στην πλατεία της Γερουσίας και στην Vanha Ylioppilastalo. Από τις 30 Νοεμβρίου, στην οδό Aleksanterinkatu στο κέντρο της πόλης δημιουργείται ένας χριστουγεννιάτικος κόσμος, όπου πλήθος κόσμου κατακλύζει την περιοχή για να κάνει τα ψώνια του στην αγορά ή να λάβει μέρος στα εργαστήρια διακόσμησης και παρασκευής μπισκότων. Τα παιδιά θα λατρέψουν το σπιτάκι του Άγιου Βασίλη.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Κατευθυνθείτε στην παλιά πόλη της Σουηδίας, την Gamla Stan, όπου από τις 23 Νοεμβρίου διοργανώνεται μια από τις πιο παλιές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Η αγορά Skansen πραγματοποιείται εδώ από το 1903 και είναι διάσημη για τις γλυκές απολαύσεις της. Στους πάγκους πωλούνται τα πάντα, από παραδοσιακά λουκάνικα ταράνδων και μπαχαρικά, μέχρι αμυγδαλόπαστα γλυκά και μαρμελάδες. Θα βρείτε επίσης μια τεράστια συλλογή από στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κεντήματα και γυαλικά.