Αδιαμφισβήτητα πρωταγωνίστρια της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα είναι από εκείνες τις πόλεις που όχι μόνο τα έχουν όλα, αλλά και τα προσφέρουν όλα απλόχερα στους επισκέπτες τους. Πρόκειται για μια πόλη που ζει στο παρόν, τιμά το παρελθόν και κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και μεράκι. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, κάτι που φαίνεται και από τους ταξιδιώτες που την κατατάσσουν ανάμεσα στους αγαπημένους τους προορισμούς.

Η Καλαμάτα, λοιπόν, είναι μια ζωντανή πόλη με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, και όχι μόνο.

Η πόλη έχει «διττή» προσωπικότητα, καθώς χωρίζεται στο παραλιακό μέτωπο με την περαντζάδα της Ναβαρίνου (σημείο αναφοράς της πόλης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) και το ιστορικό κέντρο με το κάστρο (τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα).

Βόλτα στην παραλιακή της Καλαμάτας

Κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ναβαρίνου, το μεγάλο πεζοδρόμιο που ενδείκνυται για βόλτες πεζή ή με το ποδήλατο στον διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο, συναντώνται cafes, bars και εστιατόρια τα οποία και συγκεντρώνουν τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τους επισκέπτες της που τα επιλέγουν για να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς τόσο από εδώ, όσο και από τη μαρίνα της Καλαμάτας, απολαμβάνουν απεριόριστη θέα στα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Τα δύο κέντρα της πόλης: Σύγχρονο και ιστορικό

Όσο προχωράει κανείς προς το κέντρο της Καλαμάτας η πολυσύχναστη Αριστομένους οδηγεί προς την κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου και τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου με τα πολυσύχναστα cafes και bars, ενώ ανηφορίζοντας λίγο ακόμα συναντάται το Δημαρχείο και εν συνεχεία η ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου με το ναό των Αγίων Αποστόλων, απ’ όπου ξεκίνησε ο Αγώνας της Επανάστασης το 1821.

Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, κάτω ακριβώς από το κάστρο της, το οποίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπεται σε σοφιστικέ πιάτσα με τα ψαγμένα στέκια που βρίσκονται στην περιοχή του.