Το καλοκαίρι στις Κυκλάδες είναι συνυφασμένο με παραλίες του ονείρου, χρυσαφένιες εκτάσεις και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Ωστόσο, υπάρχουν χωριά στην ενδοχώρα δημοφιλών νησιών των Κυκλάδων, που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να ξεφύγουν από το ραντάρ σας.

Δρυοπίδα, Κύθνος

Παραδοσιακά σπίτια στη Δρυοπίδα στην Κύθνο

Γνωστή και ως Χωριό, η Δρυοπίδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, καθώς από εδώ ξεκινάνε όλες οι περιπλανήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού όπως η Κανάλα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Φλαμπούρια και οι περιοχές στο νότιο τμήμα της Κύθνου.

Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η αρχιτεκτονική των κτιρίων της, η οποία δεν ακολουθεί πιστά τις γραμμές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Διώροφα κτίρια με κεραμιδοσκεπές, τα οποία, κατά πολλούς, αποδίδονται στο ότι οι κάτοικοι του οικισμού διέθεταν ιδιαίτερη έφεση στην τέχνη της κεραμικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Στα όσα σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς για το χωριό, αλλά και το νησί τη Κύθνου γενικότερα, το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο βρίσκεται μέσα στη Δρυοπίδα, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, ενώ τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και την περίοδο της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε ως καταφύγιο.

Χαλκί, Νάξος

Χαλκί, Νάξος

Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την Χώρα, απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας και περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, το Χαλκί συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ομορφότερους και γραφικότερους προορισμούς της Νάξου. Η ιδιαίτερη, μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική των κτιρίων του, χαρακτηριστικό δείγμα του νεοκλασικισμού, μαρτυρά την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε το χωριό. Πρόκειται για το παλιό διοικητικό κέντρο και εμπορική πρωτεύουσα του νησιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη.

Τόσο ο κεντρικός πεζόδρομος, όσο και τα δρομάκια που τον πλαισιώνουν κρύβουν μικρές εκπλήξεις που ενθουσιάζουν τον επισκέπτη. Κυκλαδίτικα καλντερίμια με εντυπωσιακά αρχοντικά, κουκλίστικα σπίτια με ολάνθιστες αυλές, παραδοσιακούς καφενέδες και μικρά μαγαζάκια συνθέτουν το όμορφο παζλ του Χαλκί. Από τα σημεία αναφοράς του χωριού ο ανακαινισμένος Πύργος του Μπαρότση, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη και ο ναός της Παναγίας Πρωτόθρονης.

Λεύκες, Πάρος

Λεύκες, Πάρος

Το χωριό βρίσκεται στην ενδοχώρα της Πάρου, αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό του και ξεχωρίζει για την γραφικότητα και την ηρεμία σε κυκλαδίτικο φόντο που τον διακρίνει. Οι όμορφες Λεύκες, είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του νησιού, αλλά όλων των Κυκλάδων. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή ήταν γεμάτη με λεύκες, ενώ η ίδρυσή του υπολογίζεται περίπου στον 15ο αιώνα. Γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, με την έλευση των αυτοκινήτων σε αυτόν να έχει απαγορευτεί.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, εκτός από την απαράμιλλου κάλους κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, η ηρεμία και η γαλήνη που συναντά κανείς, ακόμη κι αν βρίσκεται σε κάποιο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Γραφικά στενά σοκάκια με ασπρισμένους αρμούς, πάλλευκα χαμηλά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και αρκετές εκκλησίες -οι περισσότερες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα- στα όσα θα αντικρίσει κανείς στις βόλτες του στο χωριό.