Σε απόσταση 11 χλμ. από το λιμάνι του Μέριχα, στο ανατολικό τμήμα του Κύθνου, συναντάται ο μικρός γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός Παναγία Κανάλα, μέσα στο μοναδικό πευκοδάσος του νησιού.

Η ονομασία του οφείλεται στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται εδώ από το 1869, στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κανάλας. Σύμφωνα με το θρύλο, η εκκλησία χτίστηκε μετά την έρευση της εικόνας από δύο ψαράδες σε ένα στενό κανάλι μεταξύ Κύθνου και Σερίφου.

Οι ψαράδες έφεραν την θαυματουργή εικόνα στο χωριό τους τη Δρυοπίδα και όταν ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την ανέγερση του ναού, η Παναγία εμφανίστηκε στον ύπνο τους και τους υπέδειξε το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Στην αρχή δημιουργήθηκε ένας μικρός ναός, ο οποίος το 1869 κατεδαφίστηκε για να χτιστεί ο σημερινός. Η εικόνα της Παναγίας αποτελεί έργο του αγιογράφου Εμμανουήλ Σκορδίλη (1575), ενώ η Παναγία Κανάλα είναι η προστάτιδα του νησιού και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η πιο γνωστή παραλία του οικισμού είναι η Μεγάλη Άμμος, μια μεγάλη ακρογιαλιά, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, με χρυσή αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Μεταξύ της χερσονήσου της Κανάλας και της Μεγάλη Άμμου βρίσκεται μια πιο μικρή ακτή, το Αμμουδάκι, ενώ στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου συναντάται η παραλία Αντώνηδες, με αρμυρίκια και πράσινα νερά.