Το Ζαγόρι και τα υπέροχα χωριά του, ανάμεσα στα οποία και οι Ασπράγγελοι, είναι από τους προορισμούς που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να ανακαλύψει. Η χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την υπέροχη φύση του ορεινού όγκου του Ζαγορίου δημιουργούν ένα φανταστικό φωτογραφικό κολάζ, που σίγουρα μένει για πάντα στη μνήμη του καθενός.

Για να ανακαλύψει κανείς, λοιπόν, αυτήν την υπέροχη «συγχορδία» δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί πολύ από την μελαγχολική πόλη των Ιωαννίνων, καθώς το χωριό Ασπράγγελοι συναντάται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού.

Οι Ασπράγγελοι, λοιπόν, υποδέχονται τους επισκέπτες τους σε μια προνομιακή τοποθεσία στην αρχή του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, το χωριό μέχρι το 1927 ονομάζονταν Δοβρά ή Ντοβρά από τη σλάβικη λέξη dobr-bra-bro, δηλαδή «ο καλός», είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής -η ταμπέλα στην είσοδο του χωριού αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό».

Ασπράγγελοι: Η «βαριά» ιστορία του χωριού

Στην ουσία πρόκειται για έναν τόπο μαγικό, με την χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα των χωριών του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα να συναντάται και εδώ. Με μία μόνο διαφορά: τη «βαριά» του ιστορία, που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Η αντιστασιακή δράση των κατοίκων του ήταν τόσο έντονη, που οδήγησε τους Γερμανούς να πυρπολήσουν ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943. Ο απολογισμός ήταν 2 νεκροί και 115 καμμένα σπίτια, με τα σημάδια της καταστροφής να είναι σε κάποια σημεία του χωριού ορατά μέχρι σήμερα.

Ασπράγγελοι: Το χωριό του Ζαγορίου που θα σας κλέψει την καρδιά

Οι Ασπράγγελοι αποτελούν το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου, που κατά τον 19ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική άνθηση, ενώ κατά πολλούς εκείνη την περίοδο ήταν το πλουσιότερο από τα Ζαγοροχώρια.

Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γαλήνιες στιγμές στο όμορφο και γραφικό σκηνικό του, να περιδιαβεί στα πέτρινα καλντερίμια με τα λιθόχτιστα κτίρια και αρχοντικά, να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία με το ναό της Παναγίας, να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές σε κάποια από τις οικογενειακές ταβέρνες του.

Σημείο αναφοράς των Ασπραγγέλων το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας λίγο έξω από το χωριό και το παλιό μοναστήρι της Δοβράς, που χρονολογείται από το 1600. Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να τεστάρουν την ανδρεναλίνη τους απολαμβάνοντας μια πτήση με ανεμόπτερο, στην ειδική πίστα που λειτουργεί στις πλαγιές του χωριού.