Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα της Ινδίας, είναι και ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια όλου του κόσμου. Παρά την ανακτορική του εμφάνιση, το Ταζ Μαχάλ είναι στην πραγματικότητα ένα μαυσωλείο, το οποίο παρήγγειλε ο αυτοκράτορας των Μουγκάλ, Σαχ Τζαχάν, για τη σύζυγό του, Μουμτάζ Μαχάλ.

Η Μουμτάζ Μαχάλ ήταν η τρίτη και αγαπημένη του σύζυγος που πέθανε ενώ γεννούσε το 14ο παιδί τους. Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας έκλαιγε για οκτώ μέρες και μέσα στη θλίψη του αποφάσισε να χτίσει το μαυσωλείο στη μνήμη της.

Ταζ Μαχάλ - Ινδία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1632, ενώ δεν στερήθηκε καθόλου πολυτέλειας καθώς η αυτοκρατορία των Μουγκάλ ήταν απίστευτα πλούσια. Ως αποτέλεσμα, το Ταζ Μαχάλ είναι κατασκευασμένο από καθαρό λευκό μάρμαρο και ημιπολύτιμους λίθους. Ομοίως, το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι διακοσμημένα με ένθετα, καλλιγραφίες, στίχους από το Κοράνι και άλλα. Ο Σαχ Τζαχάν ήθελε η κατασκευή να είναι γρήγορη, αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Λόγω της εμμονής του με την τελειότητα, το Ταζ Μαχάλ δεν θα ολοκληρωνόταν νωρίτερα από τα 22 χρόνια.

Ταζ Μαχάλ - Ινδία

Ταζ Μαχάλ: Για την δημιουργία του επιστρατεύθηκαν 20.000 εργάτες από διάφορες χώρες

Tο Ταζ Μαχάλ αποτελείται από πέντε κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της κύριας πύλης, του κήπου, ενός τζαμιού, ενός κύριου μαυσωλείου και ενός σπιτιού ανάπαυσης, αναφέρει το grunge.com. Ο τάφος στο κέντρο έχει ύψος 25 μέτρων και ο κήπος, αντί να τον περιβάλλει, οδηγεί στον τάφο. Το Asia Highlights αναφέρει ότι τέσσερις μιναρέδες, που είναι συμβολικά σημαντικοί στο Ισλάμ, πλαισιώνουν το Ταζ Μαχάλ. Με την τέλεια συμμετρία και τη χρήση λευκού μαρμάρου και κόκκινου ψαμμίτη, ξεχωρίζουν πέρα για πέρα για την πολυτέλεια που τους χαρακτηρίζει.

Σύμφωνα με το PBS, αρχιτέκτονες και τεχνίτες μεταφέρθηκαν στην Άγκρα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης, της Τουρκίας και της Περσίας, για να ικανοποιήσουν την καλλιτεχνική εμμονή του Σαχ Τζαχάν, ενώ συνολικά, προσλήφθηκαν 20.000 εργαζόμενοι, τόσο ειδικευμένοι όσο και ανειδίκευτοι. Το λευκό μάρμαρο, ο ψαμμίτης και οι ημιπολύτιμοι λίθοι ήρθαν όλα από εκατοντάδες μίλια μακριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν 1.000 ελέφαντες για να μεταφέρουν το μάρμαρο ειδικά στο εργοτάξιο.

Ταζ Μαχάλ - Ινδία

Μια ράμπα μήκους 17 χλμ. κατασκευάστηκε αργότερα έτσι ώστε αυτά τα υλικά να μπορούν να ρυμουλκηθούν στην κορυφή του θόλου. Το History αναφέρει ότι ο Σαχ Τζαχάν έκανε σχέδια να χτίσει και ένα δεύτερο μαυσωλείο, για τον εαυτό του, απέναντι από τον ποταμό από το Ταζ Μαχάλ, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Ένας από τους γιους του με την Μουμτάζ Μαχάλ ανέτρεψε τον πατέρα του και τον φυλάκισε. Όταν πέθανε ο Σαχ Τζαχάν, θάφτηκε δίπλα στην Μουμτάζ. Σύμφωνα με τη Britannica, το Ταζ Μαχάλ επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, ωστόσο, είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι η ρύπανση της Ινδίας προκαλεί σιγά σιγά ζημιές στο λευκό μάρμαρο.