Ως το φυσικό σύνορο της παλιάς με την σύγχρονη πόλη, χαρακτηρίζεται το μεγαλοπρεπές Υδραγωγείο στην Καβάλα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και χαρακτηριστικά σημεία στην πόλη.

Γνωστό και ως «Καμάρες» το εντυπωσιακό, τοξωτό Υδραγωγείο στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από τις αρχές του 16ου αιώνα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη που θα βρεθεί πολύ κοντά του. Χτίστηκε στο πλαίσιο κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής μεταξύ 1520- 1530, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Καβάλας μετά την καταστροφή του 1391.

Αρκετά δυσανάλογο με τον οικισμό της Παναγίας που καλείτο να εξυπηρετήσει, το τεράστιο αυτό έργο με μήκος 270 μέτρων και μέγιστο ύψος 25 μέτρα, αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη.

Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο λειτουργούσε παλαιότερα και ρωμαϊκό υδραγωγείο. Η χρήση του διήρκεσε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, καθώς υδροδοτούσε την Καβάλα μέσω της περιοχής του Σούγελου (ο δρόμος του νερού).

Παρόλο που σήμερα δεν χρησιμοποιείται πια για τον λόγο που δημιουργήθηκε, το Υδραγωγείο της Καβάλας αποτελεί πραγματικό σύμβολο της πόλης και αναπόσπαστο μέρος της, υπενθυμίζοντας τόσο στους κατοίκους της, όσο και στους επισκέπτες την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.