Ένα από τα πιο ήσυχα και γραφικά χωριά του βόρειου Ταΰγετου, ο Λογκανίκος αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που θέλουν να βρεθούν για λίγο μακριά από όλους και απ’ όλα.

Στα σύνορα του νομού Λακωνίας με την Αρκαδία, το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 770 μέτρων και πρόκειται για έναν απομονωμένο προορισμό, περιβαλλόμενο από δύο φυσικά τείχη, που δημιουργούνται από τις πλαγιές του Ταΰγετου, τα οποία προστατεύουν το χωριό στην ουσία από νότο και από βορρά.

Δυτικά του χωριού συναντάται ένα υπέροχο κωνοφόρο δάσος του Ταΰγετου, ενώ στα ανατολικά εκτείνονται οι υπώρειες του βουνού μέχρι την κοιλάδα του Ευρώτα ποταμού, με ελαιόδεντρα και αρκετά πυκνή βλάστηση.

Κατά την αρχαιότητα, και λόγω της προνομιακής του θέσης, το χωριό αποτέλεσε σημαντική θέση για τη διακίνηση στρατευμάτων και πληθυσμών στην Πελοπόννησο, ενώ λειτουργούσε και ως προμαχώνας του Σπαρτιατικού κράτους. Επίσης, πρόκειται για το σημείο όπου εντοπιζόταν το πέρασμα για την Αρκαδία καθώς και η βασιλική οδός της Πελοποννήσου του 13ου- 15ου αιώνα.

Μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής οι σημαντικές αρχαιότητες από την Ύστερη εποχή του Χαλκού έως την Ύστερη Αρχαιότητα, καθώς και τα σημαντικά βυζαντινά μνημεία που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή.

Πέτρινα σπίιτα και βρύσες, πηγάδια και νερόμυλοι, όλα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής στα όσα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του χωριού. Σημείο αναφοράς του χωριού το καθολικό της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1375 μ.Χ., ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η βυζαντινή καστροπολιτεία του Λογκανίκου στη βόρεια πλευρά του χωριού.