Έχει συνδυάσει άρρηκτα το όνομά του με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, από τα πιο γνωστά και κοσμικά στη Βόρεια Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και την εκπληκτική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, τόσο της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και της Ελλάδας γενικότερα.

Ο λόγος για το γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, στα ορεινά του νομού Πέλλας, σε απόσταση 33 χλμ. από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βόρας.

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός από το 1992, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος κατά την δεκαετία του ’80 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, οι οποίοι δημιούργησαν το Νέο Άγιο Αθανάσιο, καθώς το χιόνι απέκλειε το χωριό από τις γύρω περιοχές. Η δημιουργία του χιονοδρομικού στις αρχές του ’90, ωστόσο, επανέφερε και πάλι στο προσκήνιο το χωριό, το οποίο έκτοτε αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, από πελεκητή πέτρα, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, πέτρινα σοκάκια, γραφικά μαγαζάκια, παραδοσιακοί ξενώνες και οικογενειακές ταβέρνες στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία της Αναλήψεως που χρονολογείται από τα τέλη του 1700.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος εκτός του ότι αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του σκι, αποτελεί και τέλειο ορμητήριο για τους λάτρεις της φύσης, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία στις εξαιρετικές δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς ολόγυρά του.