Το κάθε χωριό του Πηλίου έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Η Τσαγκαράδα, όμως, έχει μία διακριτική γοητεία, που την κάνει ακαταμάχητη ως προορισμό. Χτισμένη στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων και με μοναδική θέα, η Τσαγκαράδα είναι ένα μέρος που θα σε μαγέψει.

Είναι, όμως, κι ένα χωριό που άλλο δεν πρέπει να έχει τόσες πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του. Η πιο απλοϊκή εκδοχή έχει σχέση με τα παπούτσια και βασίζεται στο γεγονός ότι το χωριό κάποτε ονομαζόταν «Τσαγκαράδες». Μια άλλη εκδοχή στηρίζεται σε ετυμολογία ξένων λέξεων κυρίως Σλάβικων που στη διαλεκτό τους σημαίνει ωραία θέα. Μια ακόμα εκδοχή θέλει το όνομα «Τσαγκαράδα» να προέρχεται από το αραβικό «τσαγκάρ» που σημαίνει «βράχος».

Όποια εκδοχή και αν ισχύει στην πραγματικότητα, ένα είναι σίγουρο: η ομορφιά της είναι μοναδική. Μεγάλα πλατάνια- και ένα από τα γηραιότερα στην Ελλάδα- λιθόχτιστα καλντερίμια, καλαίσθητα αρχοντικά, κομψοτεχνήματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, ανθοστόλιστες αυλές, πλούσια φύση και θέα προς το Αιγαίο. Όλα όσα κάνουν προσδίδουν στο Πήλιο την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του μπορεί κανείς να τα βρει σε αφθονία στην Τσαγκαράδα.

Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Πηλίου, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και οι βασικές συνοικίες της Τσαγκαράδας «ορίζονται» από τις τέσσερις εκκλησίες στις κεντρικές πλατείες τους: Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι αναμφίβολα ο τεράστιος υπεραιωνόβιος πλάτανος στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με τον επιβλητικό όγκο και την ευεργετική σκιά.