Στον αντίποδα των δημοφιλέστερων προορισμών στη βόρεια Ιταλία, όπως η λίμνη Κόμο -ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε τη λίμνη όπου ο Τζορτζ Κλούνεϊ αποχαιρετά την πολυτελή βίλα του– και η λίμνη Ματζόρε, η λίμνη Όρτα -από τη φύση της ένα μικρό κόσμημα- διαθέτει ένα εξίσου μαγευτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο τα πλήθη που επισκέπτονται τις δύο άλλες περιοχές.

Η βασικός οικισμός σε αυτή την όχι και τόσο δημοφιλή λίμνη είναι το Orta San Giulio, ένα γραφικό χωριό στην πλαγιά ενός λόφου στην ανατολική όχθη της λίμνης. Ολοκληρωτικά πεζοδρομημένο, το χωριουδάκι διατηρεί τη διαχρονική γοητεία των μεσαιωνικών χωριών, που χαρακτηρίζεται από τα γραφικά σοκάκια εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου, παράλληλα με τη λίμνη.

Πολλά από αυτά αν τα διαβεί κανείς οδηγούν στις όχθες της λίμνης, ενώ άλλα οδηγούν απότομα προς το Sacro Monte di Orta -Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO-, που θεωρείται από τον Νίτσε «ένα από τα πιο υποβλητικά μέρη του κόσμου». Κι αυτό γιατί διαθέτει 20 παρεκκλήσια γεμάτα με τοιχογραφίες και αγάλματα του San Francesco d’Assisi μέσα σε ένα εθνικό πάρκο.

Στην πλατεία χτυπά η «καρδιά» του χωριού

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Piazza Motta, το σημείο όπου χτυπάει η καρδιά του Όρτα, απ’ όπου ξεκινούν οι συνδέσεις για το νησί του San Giulio. Η πλατεία έχει θέα στο Broletto ή Παλάτι της Κοινότητας (στην πρόσοψη μπορείτε να θαυμάσετε το οικόσημο της πόλης), στο οποίο κατά τον Μεσαίωνα ασκούνταν η εξουσία.

Μπροστά από το Broletto αρχίζει ένας ανηφορικός δρόμος που ονομάζεται «Motta», από τον οποίο φτάνει κανείς στην ενοριακή εκκλησία της Santa Maria Assunta, που χρονολογείται από το 1485. Στο δρόμο υπάρχουν ορισμένα ιστορικά κτίρια, όπως το Palazzo Gemelli και το Palazzo De Penotti Fortis. Από την άλλη πλευρά της Piazza Motta, ο επισκέπτης θα μαγευτεί από μια θαυμάσια περιοχή που ανοίγεται στη λίμνη.

Το μικροσκοπικό νησάκι μέσα στη λίμνη

Σε μικρή απόσταση με το σκάφος από την πλατεία του χωριού βρίσκεται το νησάκι San Giulio. Το μικρό νησί, που μοιάζει με κόσμημα για τη λίμνη, δίνει την εντύπωση ότι αναδύεται από τα νερά της. Σε αυτό δεσπόζει το κτίριο του πρώην ιεροδιδασκαλείου που σήμερα φιλοξενεί το μοναστήρι Mater Ecclesiae των βενεδικτίνων μοναχών. Στο νησί εντοπίζεται, επίσης, η Βασιλική του San Giulio, η σημαντικότερη εκκλησία σε ρομανικό ρυθμό της περιοχής.