Πριν από λίγους μήνες, ο Andrew Tate ήταν ουσιαστικά άγνωστος. Τώρα, όμως, το όνομά του είναι παντού. Ως διαδικτυακός influencer, ο Tate είναι σήμερα παντού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ή τουλάχιστον, οι αναφορές στις ειδήσεις γι’ αυτόν. Κι αυτό γιατί προς τα τέλη Αυγούστου ο Tate έχει αποκλειστεί από όλη την γκάμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Twitch και Twitter– επιφέροντας ένα οδυνηρό πλήγμα στη διαδικτυακή του επιχείρηση Hustler’s University.

Ποιος είναι ο Andrew Tate και τι είναι το Hustler’s University

Ο 35χρονος Βρετανοαμερικανός Tate ασχολείται με το self-coaching ενώ, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, απολαμβάνει εξαιρετικά και τον μισογυνισμό. Και ενώ υποτίθεται ότι εκθειάζει τη σοφία στους άνδρες που τους βοηθά να «ξεφύγουν από το matrix», ο Tate έχει ισχυριστεί ότι οι γυναίκες φέρουν κάποια ευθύνη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχονται και ότι δεν έχουν «έμφυτη ευθύνη και τιμή».

Πριν οι ιθύνοντες αφαιρέσουν τους προσωπικούς του λογαριασμούς από όλα τα social media, τα βίντεό του συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok και το Instagram. Το κύριο επιχειρηματικό του εγχείρημα τον τελευταίο καιρό ήταν το Hustler’s University, ένα διαδικτυακό μάθημα για επίδοξους αρσενικούς «άλφα» που δίδασκε μαθήματα για κρυπτογράφηση, επενδύσεις σε μετοχές και «ελεύθερα επαγγέλματα».

«Ο Tate έχει όλο το πακέτο όσον αφορά τις αναδυόμενες νέες μορφές αντι-γυναικείου, δεξιού εξτρεμισμού που βλέπουμε», δήλωσε ο Josh Roose του Πανεπιστημίου Deakin, πολιτικός κοινωνιολόγος που μελετά τον εξτρεμισμό και την αρρενωπότητα. «Κινητοποιεί ένα αίσθημα όχι μόνο ανασφάλειας, αλλά και οργής».

Αφού τον μπλόκαραν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, εκπρόσωπος του Tate δήλωσε στο Bloomberg: «Η απαγόρευση του Andrew Tate από αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να φαίνεται η απάντηση, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Η αφαίρεση της φωνής του Tate δεν επιτρέπει μια πιο ευγενική κοινωνία χωρίς μίσος».

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί το TikTok, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «Ο μισογυνισμός είναι μια ιδεολογία μίσους που δεν είναι ανεκτή στο TikTok. Αφαιρούμε βιαστικά βίντεο και λογαριασμούς εδώ και εβδομάδες και χαιρετίζουμε την είδηση ότι και άλλες πλατφόρμες λαμβάνουν μέτρα εναντίον αυτού του ατόμου».

Και ο Roose εξηγεί πως «Ο Tate είναι ένα παράδειγμα αυτού για το οποίο έχουν θεσπιστεί αυτοί οι κανονισμοί [των μέσων κοινωνικής δικτύωσης] για να αντιμετωπίσουν». 

Πώς απέκτησε φήμη ο Tate

Ξεκινώντας ως kickboxer, ο Tate είχε την πρώτη του επαφή με τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τη σεζόν του 2016 του βρετανικού ριάλιτι Big Brother. Μια εμπειρία που διήρκεσε μόλις έξι ημέρες. Ο Tate αποβλήθηκε από το σόου μετά από ένα βίντεο που εμφανιζόταν να δείχνει τον ίδιο να χτυπάει μια γυναίκα με μια ζώνη, απειλώντας την με βία αν «του ξαναστείλει μήνυμα». Τότε, ο Tate δήλωσε στη Sun ότι το βίντεο ήταν το ζευγάρι που «έπαιζε παιχνίδια ρόλων». Ο ίδιος δημοσίευσε μια χαμογελαστή selfie μαζί με τη γυναίκα στο βίντεο και δήλωσε ότι είναι ακόμα φίλοι.

Αφού τερμάτισε την καριέρα του στο kickboxing, ο Tate ξεκίνησε μια διαδικτυακή εταιρεία webcamming στην οποία ισχυρίστηκε ότι μέχρι και 75 γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν πρώην φίλες του, εργάζονταν γι’ αυτόν. Σε συνέντευξή του στη βρετανική Mirror νωρίτερα φέτος, ο Tate χαρακτήρισε την επιχείρηση με τις κάμερες ως «απόλυτη απάτη», στην οποία οι γυναίκες προσποιούνταν «λυπητερές ιστορίες» για να πείσουν τους άνδρες να μοιραστούν τα χρήματά τους.  

Ο Tate έγινε πιο πρόσφατα διάσημος ως διαδικτυακός influencer που υπόσχεται να δείξει σε αγόρια και άνδρες πώς να «ξεφύγουν από το matrix» -συντομογραφία για να γίνουν πιο πλούσιοι και επιτυχημένοι με τις γυναίκες. Πριν αποβληθεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είχε πάνω από 4,5 εκατομμύρια followers στο Instagram, καθώς και 600.000 συνδρομητές στον λογαριασμό του «Tate Speech» στο YouTube, ενώ τα βίντεο που φέρουν το hashtag του στο TikTok έχουν προβληθεί πάνω από 14 δισεκατομμύρια φορές.

Εκτός από το να δίνει συμβουλές για το πώς να γίνετε πλούσιοι, είναι επίσης γνωστός για την ανοιχτή υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο θεωρεί ως υποδειγματικό «άλφα αρσενικό». Ο Tate μίλησε, επίσης, κατά του αποκλεισμού του Covid και των εντολών εμβολιασμού, παρά τα ογκώδη στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από τον Covid-19.

Πώς ο Tate κατάφερε να εκδιωχθεί από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα σχόλια του Tate για τις γυναίκες φαίνεται να είναι αυτά που οδήγησαν στην αποπομπή του από το Facebook, το Instagram, το YouTube, το Twitter και το Twitch. Αν και οι πολιτικές του απόψεις ήταν πολωτικές, πολλά από τα σχόλιά του για τις γυναίκες ήταν ξεκάθαρα σεξιστικά.

Μιλώντας για τις παντρεμένες γυναίκες που βγάζουν χρήματα μέσω του OnlyFans, της συνδρομητικής υπηρεσίας γνωστής για το σεξουαλικό περιεχόμενο, ο Tate είπε ότι οφείλουν χρήματα στους συντρόφους τους, αφού είναι ιδιοκτησία ενός άνδρα. Εξηγώντας, δε, γιατί δεν θα άφηνε ποτέ μια γυναίκα να οδηγήσει το αυτοκίνητό του, υποστήριξε ότι οι γυναίκες «δεν έχουν καμία έμφυτη ευθύνη ή τιμή».

Ο Tate αποκλείστηκε από το Twitter επειδή απέφυγε μια προηγούμενη απαγόρευση, δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter στο CNET. Το Meta τον απέβαλε από τις πλατφόρμες του για παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας βάσει της ρήτρας «επικίνδυνα άτομα και οργανώσεις», ενώ, εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε ότι ο Tate αποκλείστηκε από την πλατφόρμα μετά από «πολλαπλές παραβιάσεις» των κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας.

Η δημόσια τοποθέτησή του κατά του κινήματος #Metoo

Ο Tate έχει ταχθεί δημοσίως κατά του κινήματος #MeToo, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει βοηθήσει τις γυναίκες και έχει χρησιμεύσει μόνο για να «καταστρέψει» την ασφάλεια των ανδρών. Σε ένα παλιό βίντεο στο YouTube, σύμφωνα με το cnet.com, ο Tate είπε ότι «το 40% του λόγου» που μετακόμισε στη Ρουμανία είναι λόγω των πιο χαλαρών νόμων περί σεξουαλικών επιθέσεων.

Πίσω στο 2017, τον έδιωξαν από το Twitter όταν, επικρίνοντας το κίνημα #MeToo, είπε ότι τα θύματα βιασμού «φέρουν κάποια ευθύνη» για το γεγονός ότι έφεραν τον εαυτό τους σε θέση να δεχτούν επίθεση, ένας ψευδής ισχυρισμός που επιδιώκει να αθωώσει τους δράστες βίας κατά των γυναικών.

«Ο Andrew Tate δεν διαφέρει και πολύ από πολλούς άλλους απατεώνες της ανδρικής δεξιάς, της ακροδεξιάς και της alt-right που έχουν έρθει πριν από αυτόν», δήλωσε ο Luc Cousineau, συνδιευθυντής έρευνας στο Καναδικό Ινστιτούτο για τις ακροδεξιές μελέτες. «Δεν υπάρχει τίποτα στον λόγο αυτού του άνδρα που να είναι διαφορετικό. Αυτά τα μιμητικά σημεία συζήτησης συνεχίζουν να βρίσκουν απήχηση σε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο πληθυσμών, επειδή υπάρχει μια όρεξη να σου λένε ότι είναι “δικαίωμά” σου ως άνδρας να έχεις κυριαρχία και δύναμη». 

Η κίνηση, όμως, να αποκλειστεί ο Tate από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίθηκε από ορισμένους. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως την προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έγινε επαγγελματίας πυγμάχος Jake Paul ο οποίος, αν και μίλησε κατά του προσβλητικού σεξισμού του Tate, εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτό που περιέγραψε ως λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Cousineau, όσο και ο Roose υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση είναι δικαιολογημένη. «Καταλαβαίνω το επιχείρημα ότι η απαγόρευση ανθρώπων όπως ο Tate από τις mainstream πλατφόρμες τους ωθεί σε πιο εξειδικευμένες περιοχές των κοινωνικών μέσων και του διαδικτυακού χώρου, όπου η ριζοσπαστικοποίηση τείνει να αναπτυχθεί», δήλωσε ο Cousineau.

«Αλλά ο Andrew Tate και άλλοι σαν αυτόν δεν πρόκειται να εκτεθούν σε εκατομμύρια νέους ανθρώπους και να αποκτήσουν δισεκατομμύρια προβολές σε αυτούς τους εξειδικευμένους χώρους, και ο πολιτιστικός αντίκτυπος της ρητορικής τους αναγκαστικά ελαχιστοποιείται».