Το σύμβολο @ (at ή ελληνιστί «παπάκι») είναι γνωστό τοις πάσι, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του email του καθενός. Πόσοι, όμως, είναι εκείνοι που γνωρίζουν έστω και κάτι για την προέλευσή του;

Η πιο κοινή χρήση του συμβόλου είναι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποτελώντας κάτι σαν συνδετικό κρίκο του πρώτου με το δεύτερο μέρος του εκάστοτε email. Το πρώτο μισό ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελείται από έναν συνδυασμό γραμμάτων ή αριθμών που ακολουθείται από την διεύθυνση του ιστότοπου που το φιλοξενεί.

Το σύμβολο λειτουργεί ως «κόλλα» για κάθε email που υπάρχει μεταξύ των δύο μερών του, βρίσκεται σε κάθε πληκτρολόγιο και είναι, επίσης, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σύμβολα στο διαδίκτυο, αναφέρει το grunge.com.

Πληκτρολόγιο υπολογιστή

Ποια η χρήση του συμβόλου @ σήμερα

Εκτός από τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όμως, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν επίσης ως έναν γρήγορο τρόπο για να αντικαταστήσουν τη λέξη «at» (στο), αντί να τη γράψουν, συνήθως σε γραπτά μηνύματα και επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter, έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σύμβολο το οποίο προηγείται των ονομάτων του εκάστοτε χρήστη. Από πού, όμως, προέκυψε αυτό το σύμβολο που χρησιμοποιείται τόσο συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο;

Η ανακάλυψη του συμβόλου @ ως συνδετικού κρίκου στα email

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το σύμβολο @ που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πληκτρολόγιο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με το grunge.com, η πρώτη χρήση του στο διαδίκτυο ήταν το 1971, και οφείλεται σε έναν προγραμματιστή υπολογιστών, ονόματι Ray Tomlinson (έστειλε το πρώτο email στα χρονικά της ιστορίας), ο οποίος χρειαζόταν κάτι για να διαφοροποιήσει το όνομα του email από την διεύθυνση του εκάστοτε κεντρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μια ανακάλυψη που άλλαξε το διαδίκτυο άλλαξε για πάντα.

Αν και το σύμβολο είχε προηγηθεί στο διαδίκτυο, η παρουσία του στο πληκτρολόγιο της δεκαετίας του ’70 ήταν χρυσή για τον Tomlinson, ο οποίος χρειαζόταν κάτι για να ξεχωρίσει το όνομα του email από τις διευθύνσεις του κεντρικού υπολογιστή. Έτυχε, λοιπόν, να πέσει το μάτι του σε αυτό το σύμβολο που σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιούσε εκείνη τη στιγμή και το χρησιμοποίησε ως διαχωριστικό.

Η ιστορία του συμβόλου @ στο πέρασμα των χρόνων

Το σύμβολο @ χρησιμοποιούνταν συχνά, κυρίως, για επαγγελματικούς σκοπούς. Πριν από αιώνες, οι έμποροι χρησιμοποιούσαν το σύμβολο για να υποδείξουν τη μέτρηση κάποιου προϊόντος προς πώληση. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του συμβόλου @, μάλιστα, χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Ένας Ιταλός έμπορος από την Φλωρεντία χρησιμοποίησε το σύμβολο σε ένα γράμμα το 1536, αναφέρει το grunge.com. Το όνομά του ήταν Φραντσέσκο Λάπι και το χρησιμοποίησε ως σημάδι για να περιγράψει έναν αμφορεά -οι έμποροι εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν συχνά αμφορείς για να μεταφέρουν ποικιλία τροφίμων ή υγρών.

Έτσι, ο Λάπι δημιούργησε ένα νέο σύμβολο, με τους υπόλοιπους εμπόρους να αντιγράφουν την χρήση του. Όταν, όμως, εφευρέθηκε η γραφομηχανή, το συγκεκριμένο σύμβολο δεν είχε πουθενά θέση. Ακόμα και όταν οι γραφομηχανές εξελίχθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν νεότερα σύμβολα, όπως το &, το @ δεν βρήκε ποτέ την θέση του στις γραφομηχανές, μέχρι τη δημιουργία του υπολογιστή. Παρόλο, όμως, που και εκεί κανείς δεν το χρησιμοποιούσε ο Tomlinson τα άλλαξε όλα όταν το χρησιμοποίησε για να στείλει το πρώτο email του. Από τότε, το σύμβολο @ για το διαδίκτυο, είναι ότι μια γέφυρα σε έναν δρόμο.