Μία σημαντική αλλαγή αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στο Instagram, η οποία θα δημιουργήσει προβληματισμό σε έναν σεβαστό αριθμό χρηστών.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εφάρμοσε πρόσφατα ένα νέο χαρακτηριστικό, που… μαρτυρά τις ψεύτικες φωτογραφίες. Έτσι, θα μπλοκάρεται κάθε φωτογραφία που έχει photoshop.

Πάντως, ήδη υπάρχουν αυτοί που βάζουν το ερώτημα εάν το σύστημα πηγαίνει πολύ μακριά και καθιστά πιο δύσκολο να μοιράζονται και να βλέπουν οι χρήστες του Instagram ορισμένους τύπους φωτογραφίας.

Αυτός που ξεκίνησε να «σκαλίζει» την ιστορία είναι ο φωτογράφος, Τόμπι Χάριμαν (Toby Harriman), ο οποίος έπεσε πάνω σε μία εικόνα με την προειδοποίηση false information. Αφού πάτησε επάνω της, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάτι που έχει να κάνει με προπαγάνδα και ήταν απλώς μερικά βουνά στα οποία είχε γίνει επεξεργασία και είχαν χρωματιστεί, με έναν άνδρα να τα κοιτάει.

Η συγκεκριμένη εικόνα είχε καταγγελθεί ως ψεύτικη σε fact cheking site, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο αλγόριθμος του Instagram.

Εκπρόσωπος της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα petapixel.com, επισήμανε ότι χρησιμοποιείται «ένας συνδυασμός από ανατροφοδότηση και την τεχνολογία μας», προκειμένου να προσδιοριστεί ποιες φωτογραφίες θα μεταβιβαστούν σε ανεξάρτητους ελεγκτές. «Εάν αυτοί διαπιστώσουν ότι μια εικόνα είναι ψεύτικη, θα υπάρχει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προτού να τη δει κάποιος».

Αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες από όλο αυτό, είναι οι influencers, οι οποίοι πληρώνονται για να διαφημίσουν προϊόντα.