«Μέτωπο» απέναντι στη δυνατή ένταση ήχου των ηλεκτρονικών συσκευών ανοίγει η Ε.Ε., καθώς από το Φεβρουάριο όλες οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου που πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο πρέπει να έχουν προρυθμισμένο όριο που φτάνει τα 85dB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η παρατεταμένη ακρόαση σε υψηλή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στην ακοή.

Την ανακοίνωση αυτή έρχεται τώρα να συμπληρώσει η λήψη μέτρων που επιβάλουν στις εταιρείες να έχουν ένα προρυθμισμένο ανώτατο όριο στις συσκευές τους. Ωστόσο, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το όριο, ρυθμίζοντας τη συσκευή στα μέχρι και 100dB. Εάν ο χρήστης ξεπεράσει το όριο, προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 20 ώρες ακρόασης.

«Ακούγοντας μουσική στα 80dB ή λιγότερο θεωρείται ασφαλές, χωρίς να έχει σημασία πόσο πολύ ή πόσο συχνά χρησιμοποιούνται οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής. Αυτό το επίπεδο ήχου είναι σχεδόν ίδιο με κάποιον που φωνάζει ή το θόρυβο από την κυκλοφορία σε παρακείμενο δρόμο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.