proho.gr
Αν ασχολείστε έστω και λίγο με το χώρο των smartphones και tablets είναι βέβαιο ότι θα έχετε ακούσει για το Firefox OS. Πρόκειται για το ανοιχτού κώδικα mobile λειτουργικό που αναπτύσσει η Mozilla και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Android.

Μάλιστα η ισπανική Telefónica ήδη παρουσίασε σε πρωτότυπο μια συσκευή με το συγκεκριμένο λειτουργικό. Όπως σχολιάζεται μάλιστα είναι βέβαιο ότι θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπορικά στις αγορές όπου υπάρχει ζήτηση για φθηνότερα κινητά.

Επιπλέον το Firefox OS θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις συσκευές στις οποίες τρέχει το Android OS. Παρόλα αυτά έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμη και σε σχετικά φθηνά κινητά η tablets.

Εκτός από την Telefónica βέβαια οι εταιρείες που πρόκειται να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια συμπεριλαμβάνονται η Deutsche Telekom, η Etisalat, η Smart, η Sprint, η Telecom Italia, η Alcatel και η ZTE. Οι πρώτες συσκευές από με το νέο λειτουργικό αναμένεται να εμφανιστούν στις αρχές του επόμενου έτους στη Βραζιλία με κόστος κάτω από 100 δολάρια και όπως είναι φυσικό αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες.

Με τα πιο πάνω ως δεδομένα, είναι φυσικό πάρα πολλοί developers να έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον για το νέο λειτουργικό. Πλέον λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν την πρώτη desktop έκδοση του για OS X, Windows PC ή Linux. Αν και δεν περιλαμβάνεται πλήρες SDK όσοι ενδιαφέρονται μπορούν εύκολα να πειραματιστούν με HTML5 και CSS και να πάρουν μια ιδέα για τη δομή του.