Σε συζήτηση στο πλαίσιο της παρουσίασης του Nexus 7 στην Κορέα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και νυν εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Eric Schmidt εξέφρασε την απογοήτευσή του με τις πρόσφατες νομικές κινήσεις της Apple ενώ αναφέρθηκε στον πόλεμο πατεντών μεταξύ των εταιρειών και στις σχέσεις τους με την Google.

«Οι πόλεμοι ευρεσιτεχνιών αποτρέπουν την επιλογή, ζημιώνουν την καινοτομία και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ κακό. Προσπαθούμε πάντα να στεκόμαστε στη σωστή πλευρά τέτοιων ζητημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Google.

«Ο πόλεμος για το μερίδιο της αγοράς θα πρέπει να διεξαχθεί με την κυκλοφορία καλύτερων προϊόντων και όχι με νομικούς ελιγμούς», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις δικαστικές διαμάχες της Apple.

Συνεχίζοντας σχετικά με τις πατέντες, είπε πως «όσον αφορά στις ευρεσιτεχνίες της Apple, από όσο γνωρίζουμε υπάρχουν αρκετά “prior acts” (προηγούμενες υλοποιήσεις των τεχνολογιών πριν τις καταχωρίσει η Apple δηλαδή) και δεν θα ήθελα να αναφερώ περισσότερα».

Όσο για τις σχέσεις της Google με την κυριότερη αντίπαλο της, είπε πως είναι αρκετά καλές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Apple «ένα πολύ καλό συνεργάτη».

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στη Samsung και στη σημαντική σχέση που έχουν οι δυο εταιρείες. «Θα συναντηθώ με στελέχη της Samsung όπως και άλλων σημαντικών συνεργατών όπως κάνω κάθε φορά που έρχομαι εδώ. Η Samsung είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες μας και έχουμε πολλά να πούμε».

Η επίσκεψη του Schmidt στην Κορέα συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή αφού η ένταση στις σχέσεις του Android με το iOS έχει αυξηθεί λόγω της δικαστικής διαμάχης της Apple με την Samsung. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως ο πραγματικός στόχος της Apple είναι η ίδια η Google.

Σε ερώτηση για το αν η Google σκοπεύει να βοηθήσει τους κατασκευαστές, υπονοώντας τη Samsung, ο Schmidt απάντησε πως «το μόνο που θέλω να πω δημοσίως είναι ότι πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε το οικοσύστημα ενώ αυτό εξελίσσεται. Το οικοσύστημα του Android είναι πραγματικά σημαντικό, κατά την άποψή μου, για την επιτυχή εξέλιξη της αγοράς».

Θα μπορούσε αυτό να σημαίνει πως η Samsung βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο στους δικαστικούς της αγώνες; Ίσως. Το γεγονός όμως πως ο Schmidt αντιτίθεται στον πόλεμο πατεντών δεν θα έπρεπε να δίνει και πολλές ελπίδες στην κορεάτικη εταιρεία.

Μετά την παρουσίαση μάλιστα ο πρόεδρος της Google χόρεψε και στον ρυθμό του Gangnam Style μαζί με το μουσικό PSY και αρκετούς παρουσιαστές και δημοσιογράφους!