Σαν σήμερα, το 2002, ο Παναθηναϊκός θα φτάσει μια ανάσα, λίγα εκατοστά μακριά από τα ημιτελικά του Champions League. Σε μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, το Τριφύλλι υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα να κάνει καθυστερήσεις, ανάγκασε το Καμπ Νου να κρατά την ανάσα του στα τελευταία λεπτά, έχοντας δύο απίθανες ευκαιρίες με Κωνσταντίνου και Βλάοβιτς για να κάνει το 3-2 και να πάρει εκείνος το εισιτήριο για τους 4 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Δεκαεννιά χρόνια μετά, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα σε εκείνα τα παιχνίδια και πλέον προπονητής, ο Αμπελάρδο, μιλά στο gazzetta.gr για την σειρά εκείνων των αναμετρήσεων και φυσικά για την ρεβάνς στην Βαρκελώνη που έκρινε τα πάντα! Ο 54 φορές διεθνής με την Εθνική Ισπανίας παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός έβγαλε το καπέλο στην ομάδα του Τριφυλλιού, αναφέρθηκε στην μοναδική ατμόσφαιρα της Λεωφόρου και στάθηκε στην ατομική ποιότητα των «μπλαουγκράνα» που τελικά έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Καταλανών.

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από εκείνα τα παιχνίδια. Τι θυμάσαι;

«Ήταν πολύ δύσκολα παιχνίδια για εμάς. Ο Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή ήταν πολύ ισχυρός. Η σειρά ήταν αρκετή κλειστή και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Από ένα πέναλτι που έκανα αλλά μέχρι και σήμερα πιστεύω πως βρήκα την μπάλα κρίθηκε ο αγώνας στην Αθήνα. Στην Βαρκελώνη νικήσαμε 3-1, όμως, όλα κρίθηκαν από ατομικές ενέργειες, από την ατομική ποιότητα».

Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις στην γεμάτη Λεωφόρο;

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά την ατμόσφαιρα. Σχεδόν τέλεια. Το κοινό έσπρωχνε τον Παναθηναϊκό από το πρώτο λεπτό, τους έδινε ώθηση για την νίκη και έβαζε δύσκολα σε εμάς. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική».

Ο Παναθηναϊκός είχε τότε μια εξαιρετική ομάδα. Ποια είναι η δική σου άποψη;

«Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου. Ήταν ένα σύνολο αρκετά συμπαγές, μία ομάδα πολύ σφιχτή πάνω στο χορτάρι. Είχαν ξεκάθαρες ιδέες στο παιχνίδι τους και αυτό ήταν και είναι αρκετά σημαντικό για κάθε ποδοσφαιρικό σύνολο. Ειδικά η άμυνα τους, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να την διασπάσουμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες».

Σαν σήμερα, είμαστε στα 19 χρόνια από την ρεβάνς της Βαρκελώνης. Φοβήθηκες κατά την διάρκεια του αγώνα πως μπορεί να μείνετε εκτός;

«Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ δυνατά. Σκόραραν στα πρώτα λεπτά, είχαν και το 1-0 από το πρώτο παιχνίδι. Ήμασταν η Μπαρτσελόνα, παίζαμε στο γήπεδό μας, έπρεπε να αντιδράσουμε. Κάναμε ένα σπουδαίο παιχνίδι μετά το γκολ της ελληνικής ομάδας. Καταθέσαμε μεγάλη αξία εκείνο το βράδυ».

Ο Παναθηναϊκός πίεσε αρκετά, έχασε σπουδαίες ευκαιρίες. Κάνατε καθυστερήσεις στο τέλος. Νομίζω αυτό τα λέει όλα, για την αξία της ελληνικής ομάδας…

«Νομίζω πως έτσι είναι. Ήταν ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ο Παναθηναϊκός ήταν και είναι ένας σπουδαίος σύλλογος και αξίζει όλο μου τον σεβασμό. Είναι μία ομάδα που μπορεί να προσελκύσει κάθε παίκτη ή προπονητή μέχρι και σήμερα».

Πηγή: gazzetta.gr