Στην απόφαση να σταματήσουν την επιχορήγηση σε ολυμπιακές ομάδες που δεν θα ταξιδέψουν με αξιώσεις για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016 προχώρησε το αρμόδιο συμβούλιο του βρετανικού υπουργείου αθλητισμού.

Οι Βρετανοί προχώρησαν σε αυτή την απόφαση προκειμένου να ενισχυθούν οι ομάδες που έχουν ελπίδες διάκρισης στους ερχόμενους Ολυμπιακούς, αλλά και να μειωθούν τα έξοδα που είχαν προκύψει απ’ την διοργάνωση που φιλοξένησε το Λονδίνο το 2012.

«Θύμα» της συγκεκριμένης στρατηγικής έπεσαν το γυναικείο πόλο, η συγχρονισμένη κολύμβηση, η άρση βαρών, αλλά και το μπάσκετ, που δεν θα χρηματοδοτηθούν ενόψει της ερχόμενης Ολυμπιάδας. Επιπλέον, οι ομάδες του μπιτς βόλεϊ ζήτησαν την ενίσχυση της ομοσπονδίας, όμως η απάντηση ήταν αρνητική.

«Επιχειρήσαμε μια διεξοδική έρευνα όλων των αθλημάτων που χρηματοδοτούνται, ώστε να φτάσουμε σ’ αυτή τη δύσκολη, αλλά σημαντική απόφαση», δήλωσε ο Σίμον Τίμσον, εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής ομοσπονδίας, τονίζοντας:

«Κάποια αθλήματα είναι απ’ τη φύση τους υπερβολικά ανταγωνιστικά και το κόστος της επιτυχίας στο περιβάλλον του Ρίο θα είναι μεγάλο. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιήσουμε ό,τι χρήματα έχουμε στην διάθεσή μας εκεί που υπάρχει όφελος για κατάκτηση μεταλλίου».

«Μαύρη μέρα για τον αθλητισμό»
Από την άλλη, η Κολυμβητική ομοσπονδία της χώρας υποδέχτηκε με σοκ την απόφαση, με τον Γενικό διευθυντή να αναφέρει: «Ενώ υποστηρίζουν αθλήματα όπως οι καταδύσεις και την κολύμβηση στην παραολυμπιάδα, κόβουν την χρηματοδότηση απ’ την συγχρονισμένη κολύμβηση που βρίσκεται σε άνθιση. Πρόκειται για μαύρη μέρα του γυναικείου αθλητισμού στη χώρα. Είναι σημάδι του θανάτου των ιστορικών αθλημάτων».

Όσον αφορά την ομοσπονδία του μπάσκετ, ο πρόεδρος Ρότζερ Μόρλαντ έδειξε την αγανάκτησή του λέγοντας: «Το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όπως θα λειτουργούσε μια βρύση. Δεν μπορείς να την ανοίγεις και να την κλείνεις, αλλά αυτή να συνεχίσει συνεχώς να παράγει παίκτες και προπονητές που μπορούν να επιτύχουν σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα».

Πηγή: Sport-fm.gr