Ο φετινός τελικός του Champions League θα είναι γερμανική υπόθεση, αφού Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ «πέταξαν» εκτός συνέχειας τις ισπανικές Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Έτσι θα τεθούν αντιμέτωπες το βράδυ της 25ης Μαΐου στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για πρώτη φορά θα τεθούν αντιμέτωπες στον τελικό δύο γερμανικές ομάδες, αλλά γενικά στα Κύπελλα Ευρώπης, αυτό έχει συμβεί άλλη μια φορά και συγκεκριμένα τη σεζόν 1979-80. Στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου UEFA, όπως ήταν τότε, το τρόπαιο διεκδίκησαν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Γκλάντμπαχ.

Μπορεί να έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε, ωστόσο, υπάρχει ένα πρόσωπο που συνδέει αυτά τα δύο γεγονότα. Κι αυτός είναι ο προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, Γιουπ Χάινκες. Τότε, στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας, βρισκόταν στον πάγκο της Γκλάντμπαχ και είδε την ομάδα του να χάνει το τρόπαιο. Στον πρώτο τελικό είχε νικήσει 3-2, αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκε 1-0 και έτσι είδε την Άιντραχτ να στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης.

Η πρώτη εμπειρία του και μάλιστα στο ξεκίνημά του στην προπονητική ήταν κακή και σίγουρα θα θέλει να πάρει και μια εκδίκηση (τρόπον τινά) για εκείνη την χαμένη ευκαιρία κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Αν τελικά, κάνει πράξη τα προ μηνών λεγόμενά του και στο φινάλε της σεζόν βάλει τέλος στην καριέρα του, θα είναι το τέλειο φινάλε. Τι καλύτερο για έναν προπονητή να αποχωρεί ως Πρωταθλητής Ευρώπης;

Κύπελλο UEFA 1979-80

Πρώτος τελικός
Γκλάντμπαχ-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 3-2 (44’, 88’ Κούλικ, 76’ Ματέους / 37’ Κάργκερ, 71’ Χέλζενμπαϊν)

Γκλάντμπαχ: Κνάιμπ, Σέφερ Φ., Σέφερ Β, Χάνες, Ρίνγκελς, Ματέους, Κούλικ, Νίλσεν (66’ Τίκοσεν), Ντελ Χάιε (72’ Μπόντεκερ), Λίνεν, Νίκελ.

Αϊντραχτ Φρ.: Παλ, Νόιμπεργκερ, Πέζι, Κέρμπελ, Ελμαντρότ, Λοράντ, Μπόρχερς, Νίκελ. Χέλζενμπαϊν (79’ Νάτσετ), Κάργκερ (81’ Τραπ), Τσα.

Δεύτερος τελικός
Άιντραχτ Φρανκφούρτης- Γκλάντμπαχ 1-1 (81’ Σαμπ)

Αϊντραχτ Φρ.: Παλ, Νόιμπεργκερ, Πέζι, Κέρμπελ, Ελμαντρότ, Χέλζενμπαϊν, Νίκελ. Μπόρχερς, Λοράντ, Τσα, Νάτσετ (77’ Σάουμπ).

Γκλάντμπαχ: Κναμπ, Ρίνγκελς, Φλερ, Χάνες, Σέφερ, Ματέους (86’ Τίκοσεν), Μπόντεκερ, Κούλικ, Νίλσεν (68’ Ντελ Χάγιε), Λίνεν, Νίκελ.

Πηγή: sport-fm.gr