Στον ανακριτή Ρεθύμνου θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας οι τρεις κατηγορούμενοι προκειμένου να απολογηθούν για τον βαρύ οπλισμό και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη γκαρσονιέρα – γιάφκα στο κέντρο του Ηρακλείου. Οι τρεις άνδρες – 44χρονος Ρεθυμνιώτης, 40χρονος Ηρακλειώτης και 26χρονος Ρεθυμνιώτης – οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, ο οποίος τους άσκησες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Την ίδια ώρα οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης, με τη βοήθεια της Αντιτρομοκρατικής, επιχειρούν να βρουν τη… διαδρομή των όπλων και εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια μεγάλη υπόθεση. Παράλληλα, οι αρχές εξετάζουν και τον ρόλο που έχει ο καθένας από τους κατηγορούμενους στην συγκεκριμένη υπόθεση ενώ ερευνούν και εάν υπάρχει κάποιος άλλος εμπλεκόμενος στην «εγκληματική οργάνωση», σύμφωνα με το cretapost.gr.

Ο 44χρονος παίρνει όλη την ευθύνη

Στις πρώτες καταθέσεις που έδωσαν οι τρεις κατηγορούμενοι στις αστυνομικές αρχές αλλά και τον εισαγγελέα ο 44χρονος – ο οποίος είναι ήδη φυλακισμένος για άλλη υπόθεση – φαίνεται ότι πήρε όλη την ευθύνη για τα όσα βρέθηκαν στην «γιάφκα». Αυτό τόνισε και με δηλώσεις του, στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος του Διονύσης Βέρρας, ενώ και το σπίτι στο οποίο βρέθηκε ο βαρύς οπλισμός, τα εκρηκτικά και τα υπόλοιπα αντικείμενα είχε μισθωθεί στο όνομα του 44χρονου. Την ίδια ώρα, τόσο ο 40χρονος Ηρακλειώτης – γιος γνωστού επιχειρηματία της πόλης – όσο και ο 26χρονος αρνούνται κάθε ανάμειξη στην συγκεκριμένη υπόθεση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι το κλειδί της γκαρσονιέρας – γιάφκας που ήταν κρυμμένα όλα τα όπλα και τα εκρηκτικά το είχε στο μπρελόκ του ο 40χρονος.

Γνώριμος των αρχών με πλούσια δράση

Γνώριμος των αρχών είναι ο 44χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην φυλακή για άλλη υπόθεση. Ο 44χρονος κατάγεται από τον Μυλοπόταμο ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο Ηράκλειο. Ο ίδιος βρίσκεται αυτή την ώρα στη φυλακή καθώς είχε προφυλακιστεί από τον ανακριτή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε ο 44χρονος είχε συλληφθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου έχοντας μεταφέρει από την Αθήνα έξι κιλά χασίς. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε απασχολήσει τις αρχές ο 44χρονος. Το 2008 είχε παραλάβει ένα δέμα – το οποίο μάλιστα ήταν στο όνομα συγγενικού του προσώπου – το οποίο περιείχε 25 όπλα. Για την υπόθεση αυτή είχε κατηγορηθεί και δικαστεί.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Τους τελευταίους μήνες στα γραφεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Κρήτης είχαν φτάσει πληροφορίες για την γκαρσονιέρα – γιάφκα που έκαναν λόγο για μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και οπλισμού. Οι αστυνομικές αρχές είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τόσο την γκαρσονιέρα στο κέντρο του Ηρακλείου όσο και τους τρεις κατηγορούμενους. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αστυνομικοί έκαναν αρχικά έφοδο στην γκαρσονιέρα – γιάφκα όπου βρήκαν μέσα από βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά μέχρι και αρχαία. Αναλυτικά βρήκαν και κατάσχεσαν: 18 πολεμικά όπλα διαφόρων τύπου (από καλάσνικοφ, M16 μέχρι Η&Κ και PPS), 8 πιστόλια και ένα περίστροφο, 8 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα, 2 κιλά ΤΝΤ, 24 χειροβομβίδες, 207 γεμιστήρες (87 πυροβόλων όπλων και 120 πολεμικών τυφεκίων), 18.397 πλήρη φυσίγγια διαφόρων τύπων (πυροβόλων όπλων και πολεμικών τυφεκίων) και διαμετρημάτων, 2.308 πλήρη φυσίγγια κυνηγετικού όπλου διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 2 ξίφη, 34 κάνες όπλων, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 97 εξαρτήματα-τμήματα όπλων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 4 πυροδοτικοί μηχανισμοί εκρηκτικής ύλης, 9 κοινοί πυροκροτητές, 11 σιγαστήρες, 6 διόπτρες, 4 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα, 2 λίθινα ειδώλια κυκλαδικού τύπου, 1 χάλκινο ειδώλιο ανδρός άγνωστης περιόδου, 1 χάλκινο στεφάνι άγνωστης περιόδου, πλήθος ειδών καθαρισμού πυροβόλων όπλων, ανταλλακτικά μέρη πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, 2 πλακίδια λαβής όπλου, θήκη μεταφοράς όπλου, θήκες γεμιστήρων, πλήθος κλειδιών και 1 κουκούλα τύπου full face. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου όπου και φυλάσσονται για περεταίρω έρευνα. Τη διενέργεια της προανάκρισης έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, από όπου και ξεκίνησε η έρευνα.