Τα «ανεξήγητα επεισόδια» που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα όταν βρίσκονταν στη μονάδα νοσηλείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και όχι στη ΜΕΘ κατέγραψε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η παιδίατρος– εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου. Η μάρτυρας κατέθεσε πως παρακολουθούσε το παιδί στο Ρίο, μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο, η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια και περιέγραψε με λεπτομέρειες τα επεισόδια του παιδιού.

«Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;» ήταν η ερώτηση του νομικού παραστάτη του Μάνου Δασκαλάκη με τη μάρτυρα να απαντά: «Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε το παράδοξο δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενείς παράγοντας».

Η γιατρός δείχτηκε σειρά ερωτήσεων για τους γονείς της μικρής Τζωρτζίνας και τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίσιμη κατάσταση του παιδιού και αναφερόμενη στη Ρούλα Πισπιρίγκου είπε πως «Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη». «Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εντατικολόγος κατέθεσε πως καθημερινά ενημέρωναν αναλυτικά τους γονείς για το παιδί.

Πρόεδρος: Είχαν απορίες σχετικά με τη διαδικασία; Κάτι που τους προβλημάτιζε; Και μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όσον αφορά την εξέλιξη της υγείας του παιδιού την αποκατάστασή του υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις. Ενημερώθηκαν ότι μπορεί να πάρει και μήνες.

Όταν η γιατρός κλήθηκε να εξηγήσει τι είναι η κεταμίνη ανέφερε πως πρόκειται για «Φάρμακο που χρησιμοποιούμε για καταστολή παιδιών σε πράξεις που έχουν μικρή διάρκεια». «Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά» σημείωσε.

Πρόεδρος. Πώς χορηγείται; Σε συνδυασμό με κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Και μόνο του αλλά συνήθως χορηγείται με κάποιο άλλο φάρμακο. Κάνουμε συνδυασμό φαρμάκων ουσιαστικά για να εξασφαλίσουμε μικρότερες δόσεις.

Πρόεδρος: Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μάρτυρας: Σιελόρροια μυδρίαση βραδυκαρδία υπόταση και υπέρταση σε κάποιες περιπτώσεις.