Ένοχος για δυο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά από διάσκεψη περίπου τεσσάρων ωρών, καταδίκασε τον κατηγορούμενο για τον βιασμό δυο ανηλίκων ενώ τον αθώωσε, λόγω αμφιβολιών, για τη μια περίπτωση βιασμού ανηλίκου και ομόφωνα για την κατηγορία του βιασμού ενός ενήλικου άνδρα.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος, λόγω αμφιβολιών, κατά πλειοψηφία 5-2 (σ.σ. μειοψήφησαν δυο ένορκοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ενοχής του) για τον πρώτο μηνυτή, και ομόφωνα αθώος για την υπόθεση βιασμού του ενήλικου άνδρα που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, (σ.σ. 4 ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών).

Το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο με οριακή πλειοψηφία (4-3) για τον βιασμό ενός 17χρονου. Μειοψηφία κατέγραψαν η πρόεδρος του δικαστηρίου, μια δικαστής και μια ένορκος που είχαν την άποψη ότι πρέπει να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επίσης, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, (5-2) για τον βιασμού ενός 17χρονου. Η πρόεδρος και μια δικαστής είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών.

Στο άκουσμα της απόφασης οι τρεις καταγγέλλοντες ξέσπασαν σε λυγμούς. Φορτισμένοι παρακολούθησαν την έκδοση της απόφασης ο αδελφός του κατηγορουμένου Γιάννης Λιγνάδης και η φίλη του Ελένη Κούρκουλα.

Η πολύ μικρή δικαστική αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη ενώ έξω από την πόρτα βρίσκονται δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων, οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης και Κρίτων Αρσένης.

Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον ζήτησε ο εισαγγελέας

Δημήτρης Λιγνάδης

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ζήτησε για τον Δημήτρη Λιγνάδη η υπεράσπισή του. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου επιχειρηματολόγησε υπέρ των ελαφρυντικών με δεδομένο ότι η αναγνώριση τους ή όχι θα καθορίσει την τελική ποινή που τελικά θα επιβληθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών σημειώνοντας ότι «δεν συντρέχουν οι ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

«Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Κούγιας.

«Είναι ντροπή ο βιασμός παιδιών» φώναξε κάποια κυρία που βρισκόταν εκτός δικαστηρίου.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε και πάλι σε διάσκεψη για να αποφασίσει επί των ελαφρυντικών.