Η ώρα της κρίσης για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο πλησιάζει καθώς είναι πολύ πιθανό οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να εκδώσουν σήμερα την απόφαση που θα κρίνει την τύχη του. Μετά τη μαραθώνια απολογία του 33χρονου πιλότου την σκυτάλη της ακροαματικής διαδικασίας παίρνει η εισαγγελέας της έδρας, η οποία θα προτείνει επί της ενοχής του κατηγορούμενου για την δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν, της σκυλίτσας τους Ρόξι αλλά και για την ψευδή κατάθεση που αφορούσε στη σκηνοθεσία που ακολούθησε την μοιραία βραδιά στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών.

Ο Μπάμπης Αναγωνστόπουλος αν και έχει ομολογήσει τις πράξεις του απολογούμενος έδωσε πολύωρη «μάχη» για να πείσει ότι δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα και έδρασε σε βρασμώ ψυχικής ορμής. Η εισαγγελική λειτουργός καλείται, τώρα, να πει αν υιοθετεί την θέση του κατηγορούμενου ή θα ζητήσει την ενοχή του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη και τον φέρνει αντιμέτωπο με την ποινή των ισοβίων.

Αμέσως μετά, το λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης οι οποίοι θα αγορεύσουν.

Η ολοκλήρωση των αγορεύσεων θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη. Η ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής θα ανοίξει έναν νέο κύκλο αγορεύσεων που αυτή τη φορά θα αφορούν στα ενδεχόμενα ελαφρυντικά που θα ζητήσει η υπεράσπιση του 33χρονου πιλότου. Η απόφαση επί των ελαφρυντικών θα καθορίσει και την τελική ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο.

Το «σφυροκόπημα» της εισαγγελικής λειτουργού

Καρολάιν και Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Η εισαγγελέας της έδρας, η οποία την περασμένη Παρασκευή μίλησε για «έναν άνθρωπο με ψυχρό συναίσθημα», «σφυροκόπησε» με ερωτήσεις τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της απολογίας του όταν δίνοντας την παράσταση της ζωής του, όπως σχολιάστηκε, δήλωσε μετανιωμένος ζητώντας συγγνώμη.

«Ήταν σαν να απολογείστε για ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Προσπαθούσατε να τεντώσετε μια κατάσταση. Να δείξετε ότι υπήρχε μια επιδεινούμενη ένταση ώστε να δικαιολογήσετε ένα βίαιο έγκλημα» ήταν το σχόλιο της εισαγγελικής λειτουργού η οποία επικαλέστηκε την διαπίστωση του ιατροδικαστή ότι προσπαθούσε «εναγωνίως» να σκοτώσει.

«Δεν μπορεί σε αυτό το χρόνο να νομίζατε κάτι αντίθετο από αυτό που συνέβη. Δηλαδή ότι λιποθύμησε…» ανέφερε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο ο οποίος απάντησε: «Ότι είπα είναι μια προσπάθεια όχι να πείσω για μια κατάσταση που πρώτος είπα ότι δεν επιδέχεται καμία δικαιολογία. Οποιοσδήποτε βρίσκετε σε μια κατάσταση τέτοιας σύγχυσης…».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο μαξιλάρι που χρησιμοποίησε ο 33χρονος για να καλύψει το στόμα της Καρολάιν και να κόψει το νήμα της ζωής της. «Το μαξιλάρι έχει έναν σκοπό να μην ακούγεται. Άρα θέλω να καταλάβω αυτή την υπερδιέγερση. Εγώ μόνο έναν στρογγυλεμένο λόγο είδα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα μπορούσε να σας προκαλέσει θυμό εκείνο το βράδυ…» τόνισε με τον κατηγορούμενο να επιμένει ότι δεν επρόκειτο για «στιγμιαία αντίδραση» προσθέτοντας πως ήταν ήδη σε «τεταμένη ψυχική κατάσταση αλλά όχι σε βαθμό να φτάσω σε αυτό το σημείο». «Είναι πράγματα τα οποία συσσωρεύονται και αθροίζονται και εκείνη η στιγμή τα έβγαλε εκτός ορίων» ανέφερε.

«Υπάρχει κάτι στους ισχυρισμούς σας που δεν συναντάει καθόλου τη λογική. Αν την είχατε ρίξει από τις σκάλες στον καβγά, αν την είχατε σπρώξει και είχε χτυπήσει σε ένα ντουλάπι. Βλέπω μια πρόθεση να τελέσετε φόνο και να την πιάσετε στον ύπνο. Για αυτό και αφήσατε κάτω το παιδί….» επέμεινε η εισαγγελέας με τον κατηγορούμενο να την καλεί να μην αγνοήσει ότι ήταν «συγχυσμένος με ένα παιδί στην αγκαλιά στις 4 το πρωί που πρέπει να κοιμηθεί».

Εισαγγελέας: Ήταν σαν να μη συγχωρήσετε το έλασσον και συγχωρείτε τον εαυτό σας για το μείζον που είναι το έγκλημα. Εκείνη την ώρα σκοτώνετε για έναν λόγο που είναι ένας διαπληκτισμός που είναι «τι θα κάνουμε με το παιδί» σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Κατηγορούμενος: Δεν θα δικαιολογούσα ποτέ οποιοδήποτε περιστατικό είχε προηγηθεί με τρόπο ότι καλώς έκανα την πράξη.

Η εισαγγελέας αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου έκανε λόγο για «διαρκή μεγάλη αντίφαση με την πραγματικότητα» σημειώνοντας απευθυνόμενη στον 33χρονο ότι ο τρόπος που φέρθηκε το μοιραίο βράδυ ήταν «απόλυτα κυριαρχικός» και της δημιουργεί την πεποίθηση πως «κάτι άλλο υπήρχε».

«Δεν σκεφτήκατε καλύτερα να πάω στο μπουντρούμι παρά να το κάνω αυτό; Παρόλο που μας περιγράφετε έναν άνθρωπο που τραβάει τα μαλλιά του βλέπουμε έναν άνθρωπο με ψυχρό συναίσθημα. Είδατε τη γυναίκα σας να πεθαίνει και να μην κάνετε πίσω. Είδατε το σκύλο σας να υποφέρει και να πεθαίνει και να μην κάνετε πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας με τον κατηγορούμενο να ισχυρίζεται ότι όλα όσα έγιναν «είναι αποτέλεσμα μιας ημέρας που δεν έχει καμία λογική και καμία σύνδεση με τον άνθρωπο που το έκανε. Είναι ένας άνθρωπος που δεν ήταν νηφάλιος που δεν είχε τίποτα να κερδίσει.

Εισαγγελέας: Δεν μου απαντάτε πως μέσα σας δεν λειτούργησε το σοκ. Να πείτε «να σταματήσω πριν προκαλέσω το θάνατο»….

Κατηγορούμενος. Μακάρι να είχε λειτουργήσει. Ήμουν τόσο θολωμένος που εκείνη τη στιγμή δεν λειτούργησε το ένστικτο που έχω μέσα στα βάθη της καρδιάς μου για την Καρολάιν και οποιοδήποτε ζωάκι.