106 ζωοφιλικά σωματεία μέσω της συντονιστικής τους επιτροπής έστειλαν επιστολή στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, ζητώντας την παρέμβαση του ώστε να αλλάξει το καθεστώς μεταφοράς των κατοικίδιων στα επιβατικά πλοία.

 Όπως αναφέρουν: «Στην σύγχρονη Ελλάδα του 2010 δεν επιτρέπεται τα ζώα  να μεταφέρονται ωσάν αντικείμενα στους χώρους αποσκευών των λεωφορείων ή στις βρώμικες «σκυλιέρες-κλουβιά» των πλοίων  και δεν είναι θεμιτό  να απαγορεύεται στους κηδεμόνες τους να τα έχουν μαζί τους  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Οι προτάσεις της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής των  σωματείων είναι οι ακόλουθες:

Α. Να επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων συντροφιάς σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Ειδικότερα στα πλοία να επιτρέπεται η είσοδος ζώων σε όλους τους κοινόχρηστους  χώρους παραμονής των επιβατών , όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ιδιαίτερα τα ζώα συντροφιάς να είναι πάντα μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, με λουρί  και με φίμωτρο για τα μεγάλα ζώα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στις καμπίνες των επιβατών των πλοίων  να επιτρέπεται η παραμονή τους, όπως ήδη συμβαίνει σε ορισμένες ναυτιλιακές εταιρίες, αν η καμπίνα χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου  από τον ιδιοκτήτη ή και συγγενή του άτομα.

Β. Να επιτρέπονται σε όλα τα Μ. Μ .Μ. αλλά και σε όλους τους δημόσιους χώρους γενικά οι σκύλοι οδηγοί των τυφλών.

Γ. Οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του ζώου, όπου πρέπει  να αναγράφεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ζώου, το όνομα  και  τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και  να έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις  τούτων.

Όπως αναφέρει η επιστολή, πέραν του ηθικού προστάγματος,  είναι σημαντικό να λυθούν αυτά τα θέματα πριν την τουριστική σεζόν ώστε να μην δυσφημούν τη χώρα μας διεθνώς οι εικόνες ντροπής για τη κατάσταση των ζώων.