Η αποκάλυψη για διαρροή προσωπικού υλικού πρώην συντρόφου του Στάθη Παναγιωτόπουλου έχει προκαλέσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα ντόμινο αποκαλύψεων ίδιο με αυτό που προκάλεσε και ένα χρόνο νωρίτερα η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη δική της σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ιστιοπλοΐας.

Την υπόθεση της πρώην συντρόφου του Παναγιωτόπουλου ακολούθησε αυτής της 22 χρονης Αρετής η οποία κατήγγειλε γνωστό δικηγόρο ότι τη βίαζε στα 14 της και ανέβαζε γυμνές της φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή, νέες αποκαλύψεις ήρθαν σήμερα από τον γνωστό δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, ο οποίος είπε πως γνωστός δημοσιογράφος που βγαίνει σε πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής κατηγορείται από την πρώην σύντροφό του (γνωστή επιχειρηματία της Αθήνας) ότι έδωσε στον τωρινό της σύντροφο με τον οποίο έχει σχέση σήμερα ροζ βίντεο. Ο ίδιος μίλησε στο Newsbeast για τις πολλές τέτοιες υποθέσεις που χειρίζεται ταυτόχρονα ενώ ας αποκάλυψε και πως δρουν οι άντρες που διαπράττουν αυτό το έγκλημα.

H περίπτωση της Ειρήνης Στεριανού

Η Ειρήνη Στεριανού, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στο GNTM, αναφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δικαστική διαμάχη που έχει με πρώην σύντροφό της, επειδή εκείνος ανέβασε υλικό στο διαδίκτυο από προσωπικές τους στιγμές, δύο χρόνια μετά τον χωρισμό τους.

Όπως μας λέει ο κος Λύτρας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση: «ο πρώην σύντροφος της, προφανώς στο πλαίσιο εκδικητικής συμπεριφοράς, επειδή η κοπέλα τον χώρισε πήρε φωτογραφίες της και τις μόνταρε. Στη συνέχεια, τις έβαλε σε πορνό site. Κάναμε μήνυση και τώρα αναμένουμε να προσδιοριστεί το δικαστήριο. Το πρόβλημα όμως στη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και σε πολλές άλλες που προσομοιάζουν με αυτήν είναι πως μπορέσαμε μεν να κατεβάσουμε τη φωτογραφία του θύματος από την αρχική πηγή αλλά δυστυχώς οι αναπαραγωγές δεν σβήνονται. Εκεί, η κατάσταση γίνεται πραγματικά ανεξέλεγκτη».

Ο σοκαριστικός τρόπος που κινούνται οι άντρες

Ο κος Λύτρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι χειρίζεται αυτή τη στιγμή πλήθος υποθέσεων διαρροής φωτογραφικού ή βιντεοσκοπημένου προσωπικού υλικού, μας αποκάλυψε πως δρουν και πολλοί από αυτούς τους άντρες.

«Βρίσκουν μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων είτε αυτόνομη είτε ενός κοινωνικού δικτύου και στήνουν ομάδες. Σε αυτές τις ομάδες λέγονται και γράφονται εξωφρενικά πράγματα. Να σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι φοβερό πραγματικά συμβαίνει. Γράφει ένας από τους χρήστες για παράδειγμα: “Ξέρετε την τάδε από Λαμία;”- ενδεικτικό το παράδειγμα της πόλης- Και δίνουν συγκεκριμένα το ονοματεπώνυμο της γυναίκας.

Δηλώσεις Απόστολου Λύτρα
Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας

Και απαντάει ο άλλος σε ζωντανό χρόνο: ‘Από Λαμία δεν έχω αυτή, αλλά έχω την άλλη αν ενδιαφέρεσαι. Η όλη κατάσταση μοιάζει σαν να έχουν δημιουργήσει αρχειοθετημένες κατηγορίες γυναικών με τα ονοματεπώνυμα τους, σαν ένα είδος ψηφιακής βιβλιοθήκης. Είναι φριχτό και άρρωστο. Σας πληροφορώ ότι κάποιο από το υλικό  είναι και επί πληρωμή. Μπορεί να λένε για παράδειγμα ‘έχω την τάδε φωτογραφία της τάδε- κάνει €5’.

Ή λένε στο κλειστό group που έχουν φτιάξει ‘Παιδιά, μόλις τα έφτιαξα με την τάδε, έχει κανείς κάποια πληροφορία για αυτήν;’.  Βγαίνουν λοιπόν 10 άντρες από την Δράμα όπου ζει λ.χ η κοπέλα και αρχίζουν και δίνουν πληροφορίες. “Ναι, έχει κάνει σεξ με εκείνον και με εκείνον”. Δηλαδή, το φοβερό εδώ  δεν είναι ότι ανταλλάσσουν μόνο video αλλά και προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή της γυναίκας και τις έχουν κατηγοριοποιήσει μάλιστα και σε περιοχές ανά την Ελλάδα. Βγάζουν όλη την προσωπική ζωή μιας γυναίκας στο διαδίκτυο με πληροφορίες.

Και είναι σοκαριστικό πόσο εύκολα μπορεί να μπει ο καθένας με ένα mail, ένα ψευδώνυμο και έναν κωδικό σε αυτά τα chat και να έχει πρόσβαση σε αυτό το υλικό. Έχω υπόθεση μιας γυναίκας όπου υλικό με την ίδια κυκλοφόρησε σε chat κλειστού group μιας πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων. Στη δική τη περίπτωση αυτός που διέρρεε το υλικό της, ζήταγε και έπαιρνε και χρηματική αμοιβή από τους άλλους χρήστες. Οι γυναίκες μαθαίνουν συνήθως τελευταίες, τυχαία και καθυστερημένα τι έχει συμβεί. Το μαθαίνουν όταν πια η πληροφορία έχει κυκλοφορήσει πολύ από στόμα σε στόμα και τύχει να την δει κάποιος φίλος ή γνωστός τους. Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της Στεριανού, το έμαθε τυχαία και μετά από καιρό».

Εκρηκτικές οι διαστάσεις του φαινομένου

Ο ίδιος σημειώνει πως το φαινόμενο εξελίσσεται ραγδαία και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όπως μας περιγράφει: «Μόλις σήμερα, με πήρε μια συνάδελφος να μου πει για κάποιον που την εκβιάζει. Γίνεται χαμός κυριολεκτικά,. Και ξέρετε τι συμβαίνει στο τέλος; Όταν η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο οι ποινές είναι πλημελληματικές. Αυτό συνέβη και στη δεύτερη υπόθεση που χειρίζομαι, με στέλεχος μεγάλου πολιτικού κόμματος, η οποία έπεσε θύμα revenge porn.

Πρώην σύντροφός της έστειλε βίντεο με ερωτικές τους στιγμές τόσο στο κόμμα όσο και σε Πανεπιστήμιο, για να της δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα επειδή χώρισαν. Ο άνδρας καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια με αναστολή. Αυτές είναι οι ποινές για την ώρα.

Revenge porn

Όσο για την υπόθεση με τον γνωστό πανελίστα, αυτό που έκανε ο συγκεκριμένος ήταν να δείξει το video στον μετέπειτα φίλο της, με ένα στυλ υπεροπτικό στο οποίο μέσες άκρες έλεγε “Με αυτήν έχω πάει κι εγώ, να, δες”. …Το κάνουν κι αυτό, να δείχνουν μεταξύ τους οι φίλοι άντρες πορνογραφικό υλικό, που έχουν αποκτήσει από μια γυναίκα, για να κοκορεύονται».