Ένας άνδρας των ΜΑΤ σε κάθε διμοιρία από ‘δω και πέρα δεν θα κρατάει ρόπαλο και ασπίδα αλλά… κάμερα.

Ακολουθώντας το πρότυπο της γερμανικής αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, προμηθεύεται είκοσι κάμερες υψηλής ευκρίνειας με αντικραδασμικές λαβές και έξι αναμεταδότες εικόνας, ώστε να καταγράφονται πλήρως οι κινήσεις και η επιχειρησιακή τους δραστηριότητα.

Η εικόνα θα μεταφέρεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εκτιμάται κάθε φορά η κατάσταση και να δίνονται οι ανάλογες εντολές όταν προκύπτουν επεισόδια με διαδηλωτές. Τα πλάνα θα είναι πανοραμικά ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο υλικό εάν τυχόν καταγγείλουν φαινόμενα άσκοπης ή υπέρμετρης αστυνομικής βίας.

Από τη στιγμή που θα υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε διμοιρία που θα εκτελεί χρέη εικονολήπτη κρατώντας κάμερα σε ύψος 2,5 με 3 μέτρα με ειδικό πτυσσόμενο κοντάρι, φαίνεται ότι αποσύρεται ο αρχικός σχεδιασμός που ήθελε τους άνδρες των ΜΑΤ να έχουν μικροκάμερες στις στολές ή στα κράνη τους στα πρότυπα της γαλλικής αστυνομίας, με το σκεπτικό ότι η εικόνα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλές φορές κουνημένη και θολή.

Το κόστος για την αγορά όλων των καμερών και των αναμεταδοτών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 40.000 έως 60.000 ευρώ.