Συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής 48χρονος ημεδαπός, Διευθύνων Σύμβουλος Γενικής Κλινικής στο Αιγάλεω Αττικής και σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση του Νόμου «περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος» και της Κ.Υ.Α «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών μονάδων».

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, μικτό κλιμάκιο Αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) του Υπουργείου Υγείας, διενήργησε έλεγχο για τη διαπίστωση παραβάσεων σχετικών με τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων σε Γενική Κλινική στο Αιγάλεω.

Κατά τον έλεγχο και μετά από αυτοψία που ενεργήθηκε, βρέθηκαν έξω από την κλινική, σε δύο κάδους συλλογής οικιακών απορριμμάτων, επτά σακούλες που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα της κλινικής (σύριγγες με αίμα, γάζες, καθετήρες και λοιπό χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό), ανακατεμένο με αστικού τύπου απόβλητα του νοσοκομείου όπως υπολείμματα φαγητού, πλαστικά μπουκάλια νερού κλπ. Οι παραπάνω κάδοι ήταν ανοιχτοί και το περιεχόμενο τους ήταν εκτιθέμενο στις καιρικές συνθήκες, καθώς και σε αδέσποτα ζώα και διερχόμενους πολίτες.

Εντός της κλινικής και συγκεκριμένα α) σε διάδρομο του υπογείου χώρου της και εκτός του ψυκτικού θαλάμου αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, πλησίον της κουζίνας της κλινικής, ευρέθησαν έξι (6) περιέκτες HOSPITAL BOX και μία (1) μαύρη σακούλα απορριμμάτων που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (Ε.Ι.Α) της κλινικής όπως χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό από χειρουργεία και άλλες μονάδες της κλινικής (γάζες, καθετήρες, σύριγγες κ.τ.λ.), β) ο ψυκτικός θάλαμος αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων δεν λειτουργούσε και ήταν γεμάτος με περιέκτες επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. γ) Δεν υπήρχε καμία σήμανση (ημερομηνία, ώρα, προέλευση τμήματος και όνομα κλινικής) σε καμία συσκευασία Ε.Ι.Α. δ) Η μεταφορά των Ε.Ι.Α εντός της κλινικής δεν γινόταν με ειδικά τροχήλατα κλειστού τύπου και διαφορετικού χρώματος αλλά πραγματοποιείτο με καρότσι Σούπερ Μάρκετ. ε) Σε διάδρομο ορόφου της κλινικής και μέσα σε καρότσι Σούπερ Μάρκετ βρέθηκαν σακούλες για οικιακά απορρίμματα που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Η διάθεση και διαχείριση των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων με τον παραπάνω τρόπο συνεπάγεται τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον.

Με εντολή της Εισαγγελέως περιβάλλοντος διατάχθηκε η άμεση αποκομιδή, απομάκρυνση και ασφαλής καύση των ανωτέρω ποσοτήτων αποβλήτων. Συνολικά παρελήφθησαν 55 περιέκτες- κουτιά με επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, συνολικού βάρους 365 κιλών, 31 περιέκτες- κουτιά αγνώστου βάρους, μία νάιλον σακούλα και τρεις ειδικοί κόκκινοι κάδοι με επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, αγνώστου βάρους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

(Φωτογραφία αρχείου)