Κάθε χρόνο μετράμε χιλιάδες θανάτους από τα ναρκωτικά, ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βυθίζονται καθημερινά στον κόσμο της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες.

Με κεντρικό σύνθημα «Χρέος μας… η ζωή», το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τους αδύναμους, εντείνει τα προβλήματα χρήσης ουσιών, ψυχικής υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στα απεξαρτημένα άτομα που αγωνίζονται για την κοινωνική επανένταξή τους. Κι αυτό γιατί ακόμα και για αυτούς που διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρουν εργασία.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των Συμβουλευτικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2009, ο χρήστης ουσιών είναι κυρίως άνδρας (86,3%), περίπου 28 ετών, άνεργος και διαμένει με την γονική του οικογένεια (71%). Κατά κύριο λόγο είναι Έλληνας (94,2%) που έχει εγκαταλείψει το σχολείο περίπου στα 15 και η πρώτη του επαφή με τις ουσίες (ινδική κάνναβη) έγινε σε ηλικία 16 ετών. Πολύ σύντομα, περίπου στα 19, ξεκινά η χρήση της κυρίας ουσίας εξάρτησης που είναι για τους περισσότερους η ηρωίνη (79,6%).

Η διαφορά η οποία παρατηρείται σε σχέση με το παρελθόν είναι ο τρόπος χρήσης της ουσίας. Πλέον κυριαρχεί η εισπνεόμενη από τη μύτη (64,8%), καθώς ενέχει λιγότερους κινδύνους για τη υγεία του χρήστη.