Ισπανοί χάκερ έβαλαν χέρι στα οικονομικά εταιρείας στη Θεσσαλονίκη

Επιστράφηκε μέρος των χρημάτων από το ποσό των 10.000 ευρώ


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
15:18
31/01/2018
Ισπανοί χάκερ έβαλαν χέρι στα οικονομικά εταιρείας στη Θεσσαλονίκη
loading

Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών υπηκόων Ισπανίας, για απάτη μέσω διαδικτύου, σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνίασε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, με τη μέθοδο «Business E-mail Compromise», έπειτα από σχετική καταγγελία, για πρόκληση οικονομικής ζημίας ύψους 10.000 ευρώ.

Μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική, ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα, συλλέχθηκαν τα απαραίτητα ψηφιακά ίχνη και διακριβώθηκε ότι οι δράστες απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της προμηθεύτριας εταιρείας, πείθοντας την καταγγέλλουσα εταιρεία ότι η αλληλογραφία που αντάλλασσαν προέρχονταν από τους νόμιμους προμηθευτές τους.

Στη συνέχεια, αφού μετέβαλαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους η ελληνική εταιρεία έπρεπε να καταβάλει το αντίτιμο των συναλλαγών, κατάφεραν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας οι τρεις εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εξαπάτηση εταιρειών με τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Σημειώνεται ότι οι άμεσες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση και την επιστροφή στο λογαριασμό της εταιρείας, μέρους του ποσού που οι δράστες απέσπασαν, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη χρηματοπιστωτικές διαδικασίες για την επιστροφή του συνόλου των απολεσθέντων χρημάτων.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Από την ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου.

Μπορούν να το κάνουν στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει