Η αξιοποίηση του κτιρίου των πρώην φυλακών Τρικάλων απασχόλησε τους επικεφαλής των παρατάξεων στη χθεσινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση κατόπιν ενημέρωσης από την πλευρά του δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση για ένταξη του έργου της ανάπλασης των παλαιών φυλακών και της δημιουργίας κέντρου πολιτισμού και ερευνών για τον Βασίλη Τσιτσάνη, σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Οι επικεφαλής των παρατάξεων έδειξαν θετικοί σε μια τέτοια προοπτική με την προϋπόθεση όμως, να ενταχθεί η πρόταση σε πρόγραμμα πολιτισμού.

Καταρχήν, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των παλαιών φυλακών ως χώρος πολιτισμού για την πόλη των Τρικάλων. Στο μεσοδιάστημα θα εξελιχθεί η διαβούλευση τόσο στο επίπεδο της ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων, όσο και στο επίπεδο της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για την αξιοποίηση των πρώην φυλακών.

Στη διαπαραταξιακή επιτροπή, αποφασίστηκε και η μορφή που θα έχει η επιτροπή ένταξης μεταναστών που προβλέπεται από τον Καλλικράτη.

Αποφασίστηκε, ομόφωνα, να είναι ενδεκαμελής. Έξι μέλη της θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι και πέντε εκπρόσωποι συλλόγων αλλοδαπών, αλλά και μεμονωμένοι μετανάστες που δεν εκπροσωπούνται από τις υπάρχουσες συλλογικότητες.
Σε απόφαση κατέληξε και για την επιτροπή διαβούλευσης. Συνολικά, στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής ανταποκρίθηκαν 47 οργανωμένοι φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής αποφασίστηκε 37 μέλη της επιτροπής διαβούλευσης να προέρχονται από τους φορείς και 13 από την κοινωνία των πολιτών.

Υπογραμμίζεται ότι για να έχουν ισχύ οι αποφάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής θα πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο Τρικκαίων.

Πηγή: e-erevna