Η αυριανή ημέρα θα σημάνει για τη ΝΔ και τον αρχηγό της την έναρξη μιας σύντομης αλλά εξαιρετικά δύσκολης προεκλογικής περιόδου. Αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έσπευσε από τα πρώτα λεπτά της θριαμβευτικής νίκης του κόμματός του στις εκλογές της 21ης Μαΐου να υπογραμμίσει σε όλους ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Οι πολίτες ψήφισαν για συνέχεια και σταθερότητα αλλά πρέπει να το πράξουν εκ νέου και πρέπει να πειστούν ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι απαραίτητο να δώσουν στη ΝΔ τέτοιο ποσοστό που να της επιτρέψουν να κυβερνήσει ως μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο δρόμος λοιπόν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με «νάρκες» όπως έλεγε στο newsbeast.gr κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

Πόσα κόμματα θα περάσουν το 3%

Οι εκλογικοί αναλυτές στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν εδώ και μέρες πάρει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν τι θα συμβεί αν καταφέρουν να περάσουν την πόρτα της Βουλής τα μικρά ή κάποια από τα μικρά κόμματα που έφτασαν οριακά κάτω από το 3%.

Τα κόμματα αυτά είναι: Η ΝΙΚΗ που πήρε 2,92%, η Πλεύση Ελευθερίας που πήρε 2,89% και το ΜέΡΑ25 που έλαβε 2,63%.

Όποιο από αυτά τα κόμματα καταφέρει να περάσει τον πήχη του 3% εκλέγει έως 10 βουλευτές και αυτόματα αφαιρούνται έδρες από τα άλλα. Αν για παράδειγμα η ΝΔ πάρει 40% θα χάσει 4 έδρες.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αν στις προηγούμενες εκλογές είχαμε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, τότε η ΝΔ δεν θα εξέλεγε 146 βουλευτές αλλά 171.

Αν μπουν τα δυο από τα μικρά κόμματα στη Βουλή με βάση τα παραπάνω τότε η ΝΔ μένει με 163 βουλευτές και αν μπουν και τα τρία με 159.

Οι «παγίδες»

Για να μην συμβεί αυτό και για να προκύψει από τις κάλπες μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι στο επόμενο διάστημα πρέπει να συμβούν τα εξής:

  • Να πειστούν οι πολίτες ότι πρέπει να ψηφίσουν με την ίδια ζέση που το έπραξαν και τον Μάιο.
  • Να μην περάσει στους ψηφοφόρους η αίσθηση ότι η νίκη έχει προεξοφληθεί και άρα δεν πρέπει να μετακινηθούν για παράδειγμα για να ψηφίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
  • Να αποφευχθεί το οποιοδήποτε στραβοπάτημα. Μια λάθος δήλωση, βλ. Κατρούγκαλος, κόστισε 7 ολόκληρες μονάδες στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να βάλουν πλάτη όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ σαν να μην έχει προηγηθεί ήδη μια προεκλογική περίοδος.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί στους ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο να μην εγκλωβιστούν στον διμέτωπο ανάμεσα σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη και θέλοντας να δώσουν την δεύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ ρίξουν εκεί την ψήφο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει λοιπόν από αύριο στον δρόμο και θα τον ακούμε συχνά να λέει ότι η ισχυρή αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό πάνω από 40%. Ότι για να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες μια εβδομάδα πριν δεν μπορεί να εξαρτάται από την στάση δυο ή τριών βουλευτών που όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία μπορούν να βάλουν εμπόδια στο κυβερνητικό έργο ή στο πιο ακραίο σενάριο να ανατρέψουν μια κυβέρνηση.

Ο θρίαμβος της περασμένης Κυριακής μπορεί πολύ εύκολα να γίνει παγίδα αν κάποιοι στις 25 Ιουνίου πάρουν την ψήφο τους αψήφιστα και άρα δεν επιτρέπεται ο παραμικρός εφησυχασμός.