«Η τραγωδία στα Τέμπη έχει κλονίσει βαθιά την ελληνική κοινωνία», είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Το τραγικό δυστύχημα είπε ακόμα, αποδεικνύει τις δομικές παθογένειες του κράτους μας. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί και θύμισε την συγγνώμη του πρωθυπουργού. Έκανε αναφορά και στην διττή δέσμευση Μητσοτάκη για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα και ενέργειες για την ασφαλή επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων μας.

Μετά από τα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα, είπε σε άλλο σημείο, αναδεικνύονται συμπεριφορές, νοοτροπίες και παθογένειες που διαιωνίζονται και είναι ευθύνη μας που δεν μπορέσαμε να τις εξαλείψουμε. Κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς υπεκφυγές και αυτοεξαιρέσεις.

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για όλους και μέρος της δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων. Κάνοντας ονομαστική αναφορά στον κ. Σπίρτζη είπε ότι η τοποθέτησή του είναι ένα θλιβερό μνημείο σύγχυσης, κυνισμού και ψεμάτων. «Η κομματική αντιπαράθεση αυτή την στιγμή δεν είναι αυτό που απαιτεί η κοινωνία», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα ακούσουμε συγκεκριμένα μέτρα για το δημόσιο και το βαθύ κράτος που καταγγέλλεται είπε: «έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από την αλληλουχία ανθρώπινων λαθών. Τα όσα έρχονται στο φως μαρτυρούν μια σειρά παθογενειών στην λειτουργία του κράτους. Αντίστοιχες συμπεριφορές είχαμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Η κυβέρνηση συγκρούεται με τέτοιες λογικές και αυτό που αναζητείται είναι ποιότητα, λογοδοσία, αξιοκρατία.

Άμεσα και χωρίς χρονοτριβή θα γίνει ό,τι απαιτείται για να εξαλειφθούν αυτές οι λογικές. Η αντιμετώπιση των παθογενειών είναι και θέμα συλλογικής κατεύθυνσης. Για τις μεταβατικές διοικήσεις είπε ότι θα παίξουν αυτό τον ρόλο γιατί θα γίνει διεθνής διαγωνισμός».

Για το σχέδιο για ασφαλή σιδηρόδρομο και πότε θα είναι έτοιμο είπε: «ήδη έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προσλήψεις, επιτάχυνση έργων υποδομής και πάντα υπάρχουν τα ζητήματα γενικότερης πολιτικής που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση του προσωπικού».

Ερωτηθείς πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η αξιολόγηση και αν θα παραβρεθεί στην επιτροπής της Βουλής ο κ. Καραμανλής, απάντησε: «Σε ότι αφορά το κομμάτι της αξιολόγησης του προσωπικού θα αξιολογηθεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και από την δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητο να ελεγχθούν αν έγιναν όλα όπως έπρεπε.

Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έπρεπε να μείνει μόνος σε αυτή την βάρδια και οι προϊστάμενοί του δεν λειτούργησαν σωστά. Όλα αυτά θα αποτελέσουν κομμάτια της έρευνας και μας θυμώνουν και μας προβληματίζουν».

Για το θέμα του κ. Καραμανλή, είπε ότι «είναι βουλευτής της ΝΔ και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει την δική του άποψη στην επιτροπή της Βουλής. Νομίζω ότι θα επιλέξει το επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί».