Η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα «κλείδωσε» για τις 20 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει για την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και την κοινή δέσμευση για υπεράσπιση της δημοκρατίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του State Department.

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα επισκεφτεί και την Τουρκία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του State Department: «Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken θα ταξιδέψει στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα στις 16-22 Φεβρουαρίου 2023. Στις 16 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να παρακολουθήσει τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεις για να συζητηθεί η συνεχής υποστήριξη για την Ουκρανία, η βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και τη δέσμευσή μας για διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Ο υπουργός Blinken θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία. ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ο Γραμματέας Blinken θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Blinken θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο υπουργός Blinken θα ξεκινήσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου».