Υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παύση των αρμοδιοτήτων της. Συγκεκριμένα, ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξε μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Νωρίτερα η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των προέδρων έβγαλε ομόφωνη απόφαση για την καθαίρεσή της.

«Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός του. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές», έγραψε στο twitter η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Την Τετάρτη αποφασίζεται αν θα προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζιόρτζιο, βρίσκονται σε καθεστώς σύλληψης και θα παρουσιαστούν την Τετάρτη (14/12) στο Προανακριτικό Τμήμα για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ειδικότερα, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Η oμοσπονδιακή εισαγγελία στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

«Είμαι αθώα, δεν πήρα λεφτά από το Κατάρ»

Εύα Καϊλή

«Αθώα» δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή σχετικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές και καμία εμπλοκή με το Qatar Gate. Ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Open, «Ώρα Ελλάδος» τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό ρητά σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

«Η κ. Καϊλή δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της. Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή που ήταν γνωστή, ευρωβουλευτής. Η εταιρεία real estate που ακούστηκε, είναι μια ΙΚΕ, που έχει συσταθεί εδώ κι ένα μήνα, με εταιρικό κεφάλαιο 1.000. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, κι όλα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ. Καμία μα καμία εμπορική δραστηριότητα δεν είχε στη ζωή της η κ. Καϊλή.

Η Αρχή για το ξέπλυμα καλώς έκανε διότι όταν ακούει ότι υπάρχει μια τέτοια κατηγορία στις Βρυξέλλες, είναι υποχρεωμένη κι αυτή προληπτικά να πάρει κάποια μέτρα. Έτσι δέσμευσε κι αυτή τους λογαριασμούς της ίδιας, του πατέρα και της αδελφής της κ. Καϊλή. Αυτοί όμως οι λογαριασμοί που κατατίθενται οι μισθοί».