Στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυση του προγράμματος Erasmus στο Ζάππειο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού ευχήθηκε περαστικά στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και έτσι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις προκλήσεις του σήμερα.

Όπως τόνισε «Μπροστά μας τώρα έχουμε μία νέα πρόκληση. Να διαχειριστούμε με επιτυχία τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου που όπως ακούσαμε είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη. Να υποδεχτούμε περισσότερες νέες και περισσότερους νέους από Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να αποκτήσουν αυτή την ευρωπαϊκή εμπειρία».

Μίλησε για ένα στοίχημα το οποίο είναι και ευρωπαϊκό είναι ταυτόχρονα και εθνικό καθώς όπως σημείωσε, «παίρνει νέα διάσταση καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην ήπειρό μας, φέρνει δυστυχώς την ακρίβεια και τον πληθωρισμό».

Επισήμανε ότι αυτά μπορεί να αποτελέσουν εύφλεκτη ύλη για να ξαναφουντώσει η φωτιά του λαϊκισμού και της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης που κάθε φορά εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης σε μία τέτοια δύσκολη εποχή.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ την ενότητα των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν μέχρι σήμερα την Ευρώπη πραγματικό πρωταγωνιστή για την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία.

Για τις ανοιχτές και δημιουργικές κοινωνίες στην ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο θα γίνει νόμος του Κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου και προβλέπεται η καθιέρωση για πρώτη φορά εσωτερικού Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο δίνει την δυνατότητα σε έναν φοιτητή για ένα εξάμηνο να σπουδάσει σε ένα άλλο πανεπιστήμιο σε μία άλλη πόλη να διευρύνει το γνωστικό του αντικείμενο.