Φουντώνουν οι φήμες για επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ελβετία, όπου θα βρίσκεται σήμερα και αύριο προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός αλλά και να πραγματοποιήσει στο περιθώριο σημαντικές επαφές πολιτικού αλλά και επενδυτικού χαρακτήρα σε μία περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων που απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες στο διεθνές γίγνεσθαι. Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διέψευσε χθες τα σενάρια για ανασχηματισμό, ωστόσο η αινιγματική πρώτη τοποθέτησή του –«μην κανονίσετε κάτι την Πέμπτη για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή» πυροδότησε νέο γύρο συζητήσεων στο παρασκήνιο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast, το θέμα έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση.

Και ο λόγος είναι ο σωστός πολιτικός χρόνος, δεδομένου ότι με μια τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός στόχο θα είχε να εκπέμψει το μήνυμα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης σε μία στιγμή που κλείνουν δύσκολα κεφάλαια σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων και σχεδιάζονται νέες πολιτικές παρεμβάσεις σε ακανθώδη ζητήματα. Πάντως, ήδη στα υπουργικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς στενοί συνεργάτες υπουργών επιχειρούν να αλιεύσουν πληροφορίες για να μάθουν ποιες αλλαγές επίκεινται, ωστόσο στο Μαξίμου τηρούν σιγήν ιχθύος, δεδομένου ότι αυτά δεν προαναγγέλλονται. Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι για ορισμένους υπουργούς υπάρχει ενόχληση στην Ηρώδου Αττικού για τη μη αποτελεσματικότητά τους, ενώ εμφανίζονται και φαινόμενα προβληματικής συγκατοίκησης υπουργών – υφυπουργών, γεγονός που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου Mubadala, Χαλντούν Χαλίφα Αλ Μπουμπάρακ. Μία ώρα μετά θα έχει συνάντηση με τον ιδρυτή και διευθυντή επενδύσεων του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλι και στη συνέχεια με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Jigsaw, Τζάρεντ Κόεν.

Στις 20:00 θα έχει τετ α τετ με τον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών Trafigura, Τζέρεμι Γουάιρ.

Τέλος, στις 21:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και θα κάνει μία από τις τρεις εισαγωγικές τοποθετήσεις, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ε.Ε. μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.