Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες επίσκεψης Βέλγων μοναρχών στην Ελλάδα, το νυν βασιλικό ζεύγος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα στη χώρα μας σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία με έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την κρίση ακρίβειας να πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους είχε απευθύνει η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών να είναι αγαστές, έχοντας αφετηρία από το 1874 μέχρι και σήμερα!

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, καθώς θα συνοδεύονται από πολυπληθή αποστολή 70 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπουργοί, πρυτάνεις αλλά και ισχυρές προσωπικότητες του επιχειρηματικού βελγικού lobby.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βελγίου, οι οποίες βρίσκονται σε δυναμική τροχιά, ενώ στον τομέα του επιχειρείν οι δύο χώρες συνεργάζονται στον κλάδο των τεχνολογιών και της ενέργειας, καθώς αυξάνονται οι βελγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ψηφιακή αναβάθμιση και ενεργειακή μετάβαση

Στη συνοδεία του βασιλικού ζεύγους θα βρίσκονται και διευθύνοντες σύμβουλοι βέλγικων επιχειρήσεων από τον κλάδο της ενέργειας και των τεχνολογιών που εδρεύουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι Fluxys, Eoly Energy, Nviso, Resilux, Jan De Nul, Union Wallonne Des Entreprises, Belven.

Στόχος είναι Ελλάδα και Βέλγιο να ανταλλάξουν εμπειρίες αλλά και τεχνογνωσία, καθώς η κυβέρνηση επενδύει τόσο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όσο και στην ενεργειακή της αναβάθμιση. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην τομέα της ενέργειας και κινούνται σε κοινή τροχιά αύξησης της δυναμικότητας σε φυσικό αέριο αλλά και σε επίπεδο ενεργειακής αυτονομίας.  Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στις ΑΠΕ, δεδομένου ότι το Βέλγιο είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Τέλος, μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών αναμένεται να υπογραφούν δύο συμφωνίες με θέμα τις τεχνολογικές εφαρμογές ως μοντέλο αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους

Ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη θα συναντηθούν σήμερα 2 Μαΐου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον δήμαρχο Αθηναίων.

Αύριο Τρίτη 3 Μαΐου θα επισκεφτούν την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΑΝΤΑΜΑ, τον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, το ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio όπου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση, τον αρχαιολογικό χώρο Θορικού και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Τετάρτη 4 Μαΐου, το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψή τους στη χώρα μας. 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.