Υπό τη συνοδεία 70 ατόμων στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται 5 υπουργοί, 10 πρυτάνεις και 17 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων εταιρειών από τον κλάδο της ενέργειας και της τεχνολογίας (όπως οι Fluxys, Eoly Energy, Nviso, Resilux, Jan De Nul, Union Wallonne Des Entreprises και Belven) αναμένεται να αφιχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, η σύζυγός του λαίδη Ματθίλδη και η πολυπληθής αποστολή αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου και θα παραμείνουν έως την Τετάρτη, αποδεχόμενοι σχετική πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όπως τονίζει η πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα, «υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας, γι’ αυτό αποφασίστηκε να διοργανωθεί αυτή η επίσκεψη στο ανώτερο επίπεδο. Η επίσκεψη αυτή, αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και το Βέλγιο μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή για ψηφιακή αναβάθμιση και ενεργειακή μετάβαση. Οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνουν η μία την άλλη σε πολλά πράγματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας».

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψη το βασιλικό ζεύγος θα συναντηθεί εκτός από την κ. Σακελλαρόπουλου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Την Τρίτη η αποστολή θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων τον αρχαιολογικό χώρο Θορικού Λαυρεωτικής, το Μουσείο της Ακρόπολης και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ενώ στο κοντινό πολυτελές ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση. Την δε Τετάρτη, οι υψηλοί επισκέπτες θα ξεναγηθούν στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

Ειδικά στον τομέα της ενέργειας θα δοθεί έμφαση καθώς Ελλάδα και Βέλγιο αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις αναφορικά με την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη στιγμή που η Μόσχα απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες. Όπως επεσήμανε η πρέσβης κ. Gustin, το Βέλγιο είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αιολικής ενέργειας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι έχει μικρή ακτογραμμή και η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όποτε θα γίνει ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση σε ότι αφορά την τεχνογνωσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.