Πρόβα τζενεράλε για το άνοιγμα ή μη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι η σημερινή. Κι αυτό, γιατί από σήμερα 3 Ιανουαρίου ανοίγουν κανονικά βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επίσης, επαναλειτουργούν και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και κέντρα μελέτης.

Όλα αυτά σε ένα πολύ βαρύ επιδημιολογικό τοπίο με τα κρούσματα να παραμένουν πενταψήφια και με το σύστημα υγείας να πιέζεται ακόμα περισσότερο.

Κυβέρνηση και ειδικοί θα εκτιμήσουν κατ’ αρχήν τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών που ο κόσμος βγήκε και διασκέδασε και πόσο αποτυπώνεται αυτό στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει η καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας και μέσα στην εβδομάδα θα αποφασιστεί αν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, αν θα λειτουργήσουν με πιο αυστηρά πρωτόκολλα, ή αν στο χειρότερο σενάριο παραταθεί για μια εβδομάδα το άνοιγμά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τελικά ανοίξουν κανονικά τα σχολεία θα αλλάξει το πρωτόκολλο που προέβλεπε 50% +1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα. Αναμένεται να κατέβει στο 40%+1.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι στόχος είναι να ακολουθηθεί το καλό σενάριο το οποίο θέλει να αποφασίζεται κανονικά το άνοιγμα των σχολείων όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη που θα παραδώσουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί στην κυβέρνηση.

Στενό μαρκάρισμα στους ανεμβολίαστους

Εκτός όμως από το θέμα των σχολείων θεωρείται πλέον βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ακούσουμε νέα μέτρα τα οποία θα έχουν να κάνουν με τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν έχουν να κάνουν με:

  • Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αυτό θα αφορά τους άνω των 50.
  • Την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει και την δεύτερη δόση του εμβολίου αλλά παρότι έχουν περάσει 7 μήνες δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική. Όλοι θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι και θα χάνουν κάθε προνόμιο που έχουν οι εμβολιασμένοι.
  • Την απαγόρευση πρόσβασης ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης στους ανεμβολίαστους. Το είχε πει άλλωστε ξεκάθαρα ο υπουργ’ος Υγείας την περασμένη εβδομάδα λέγοντας μάλιστα ότι είναι μια από τις εισηγήσεις των ειδικών και υπάρχουν και ακόμα σκληρότερες.
  • Επίσης, συζητείται και το ενδεχόμενο να κλείνουν ακόμα νωρίτερα από τις 12 εστίαση και διασκέδαση αν τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινωθούν.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber