Για αυτά που έχουν γίνει στον τομέα της ισότητας των δυο φύλων αλλά και τα τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία του έγινε κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες λέγοντας ότι: «Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να κινούμαστε συνθετικά γιατί δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι προοδευτικές πολιτικές που θα καρπωθούν οι επόμενες γενιές. Πρέπει στη νέα Ελλάδα να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις διακρίσεις και να επιτευχθεί η ισότητα που όλοι μας με τόσο πάθος αναζητούμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κίνημα MeToo αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται για να μπουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας. Όπως τόνισε είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη και πρέπει να γίνουν προσπάθειες.

Πρέπει τόνισε να δοθούν οι δυνατότητες στις γυναίκες να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία τους και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις αλλά και πως θα εκπαιδευτεί η επόμενη γενιά στην υποχρέωση ίσης συμμετοχής στα ζητήματα ανατροφής των παιδιών αλλά και του σπιτιού.

«Αυτό που λείπει σήμερα από την εργαζόμενη μητέρα είναι χρόνος για τον εαυτό της», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και αυτό το προνόμιο δεν πρέπει να το απολαμβάνει μόνο ο άνδρας αλλά και η γυναίκα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται αλλά και αυτό που θα υλοποιηθεί στις αρχές του 2022 με επιχειρήσεις να κάνουν τους δικούς τους χώρους φύλαξης παιδιών έτσι ώστε να διευκολύνουν τους γονείς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πολιτική και στην απελπιστικά όπως είπε χαμηλή συμμετοχή των γυναικών σε ψηφοδέλτια.