«Τα χρήματα ολοένα και λιγοστεύουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται και ο ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει να ανταποκριθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του», αναφέρουν οι New York Times σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όμως, σημειώνει, το άρθρο, φωνές για τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. «Τη στιγμή που τα χρήματα ελαττώνονται με ραγδαίους ρυθμούς, το κόμμα προσπαθεί να κατευνάσει τους αντάρτες. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας αριστερών που νιώθουν απογοητευμένοι από μερικούς συμβιβασμούς που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και αμφισβητούν κατά πόσο υπάρχει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, είναι άλυτο το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με την Ευρώπη, κάτι που έτσι και αλλιώς θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση της Μέρκελ με τον Τσίπρα στο Βερολίνο», σημειώνει η εφημερίδα.

Οι New York Times επισημαίνουν πως: «Έχοντας την κυβερνητική ευθύνη μόλις δύο μήνες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να αντιμετωπίζει τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που καλλιέργησε κατά την προεκλογική περίοδο. Μέχρι στιγμής, τίποτα από ότι έχει υποσχεθεί δεν έχει γίνει πράξη. Οι, δε, συνομιλίες με τους δανειστές έχουν δημιουργήσει δύο παράλληλες πραγματικότητες. Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά πως υποχώρησε σε θέματα που και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί».

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να επικρίνουν τους Τσίπρα-Βαρουφάκη για τη συγκρουσιακή προσέγγιση που έχουν στις διαπραγματεύσεις και ότι υποδαυλίζουν τον εθνικιστικό θυμό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενωμένος. Οι Έλληνες εμφανίζονται συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι αναλυτές αναφέρουν πως οι αντάρτες του κόμματος είναι περισσότερο διαιρεμένοι, κάτι που δημιουργεί και άλλες εντάσεις. Ήδη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πιέζει να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τους εταίρους», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.