Την στρατηγική της κυβέρνησης που στηρίζεται στη δημιουργία πλούτου και τη δίκαιη κατανομή του μερίσματος στους πολίτες ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ΔΕΘ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς δεν προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες και για το λόγο αυτό ο κυβερνητικός προγραμματισμός γίνεται με ορίζοντα δεκαετίας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Επί δυόμισι ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε 46 ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πολιτική, την οικονομία, τις ανατιμήσεις, τα εθνικά θέματα, την αμυντική πολιτική, την εκπαίδευση, τα μέτρα για την πανδημία, για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Όπως ξεκαθάρισε θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές και αν δεν επιτευχθεί με τις πρώτες κάλπες, όταν θα ισχύει το εκλογικό μέτρο της απλής αναλογικής, θα πάει σε δεύτερη αναμέτρηση. “Η απλή αναλογική, δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με την συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων την οποία και αποκλείω” είπε κατηγορηματικά. Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε ο καυστικός λόγος του όταν είπε για τις πρόωρες εκλογές: «Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται για να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα και αριστερόμετρα

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το εάν ο πρόσφατος ανασχηματισμός είναι ο τελευταίος πριν τις εκλογές απέφυγε να απαντήσει, ενώ σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται περί δεξιόστροφων επιλογών απάντησε: «Δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα και αριστερόμετρα. Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση να γράφει χιλιόμετρα και να εκφράζει μια πλατιά συμμαχία με τους πολίτες που θέλουν έργα, που συνθέτει και δεν διχάζει. Έχουν προστεθεί άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό φάσμα από την δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά. Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική». 

Για πολιτική φθορά – δημοσκοπήσεις

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε. Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Κρατική στήριξη έναντι των ανατιμήσεων

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη ενώπιον των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός αν η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Κατ’ αρχάς, είπε, στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. «Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων.
Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα».

Για τρίτη δόση εμβολιασμού

Μιλώντας για την πανδημία σχολίασε το ενδεχόμενο τρίτης του εμβολίου σημειώνοντας πως αυτές είναι αποφάσεις που τις λαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Επίσης θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς», τόνισε.

Όχι σε νέα lockdown

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα. Δεν θα περιοριστεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα ξεκαθάρισε.

Στον “πάγο” η επέκταση υποχρεωτικότητας

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Τι απάντησε για το κίνημα των αντιμβολιαστών

Σε ερώτηση του Newsbeast σχετικά με το αν βλέπει υποκίνηση στο κίνημα των αντιεμβολιαστών απάντησε τα εξής:

«Αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο και θα έλεγα ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και ως προς την έντασή τους αλλά και ως προς τη βία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά απέναντι στα εμβόλια και είναι πολύ δύσκολο να τους πείσω. Το μόνο που μπορώ να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και λυπάμαι πραγματικά όταν βλέπω περιπτώσεις ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο και διασωληνώνονται και τότε μόνο καταλαβαίνουν ότι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει εάν είχαν εμβολιαστεί. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν το καταλαβαίνουν ούτε μετά από τη διασωλήνωση.

Από κει και πέρα η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους, έστω και εάν έχουμε κάποια δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν νομίζω ότι υπάρχει. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ ουσιαστικά πλάτη στον εμβολιασμό, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, όταν είχε τον κ. Πολάκη να πρωταγωνιστεί στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και σήμερα ακόμα να τσακώνεται με τον κ. Ξανθό αλλά δεν θεωρώ ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι υποκινούμενες από κόμματα».

Αισιόδοξος για την οικονομία

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.

Για τα σχολεία

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Διάθεση αυτοκριτικής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τέλος αναφέρθηκε στα δύο μεγαλύτερα λάθη της διετούς διακυβέρνησής του λέγοντας: «δεν έχω διστάσει όταν πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω δημόσια», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά.
Αρχικά, παραδέχτηκε ως λάθος το αργοπορημένο κλείσιμο της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Θεωρώ λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Ουδείς αλάθητος» τόνισε και συμπλήρωσε πως «αυτός που δεν κάνει λάθη, είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα» για να καταλήξει πως το θέμα είναι εάν «μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας;” και κατέληξε:  «Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».