Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας φιλικός αγώνας ανάμεσα σε δυο από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον Ολυμπιακό και την Γαλατάσαραϊ θα οδηγούσε σε ένα διπλωματικό επεισόδιο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Μια υπόθεση με πολλά κεφάλαια που ξεκίνησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και κατέληξε με την κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις από το υπουργείο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν υπήρξε εμπλοκή άμα τη αφίξει της τουρκικής ομάδας ποδοσφαίρου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test λόγω της πανδημίας, προσκομίζοντας αντ’ αυτού ένα PCR τεστ κορονοϊου 72 ωρών, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο στελέχη της τουρκική ομάδας επέλεξαν να πολιτικοποιήσουν το θέμα, καθώς δεν επετράπη στην αποστολή η είσοδος στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με rapid test στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν πραγματικά υπερβολικές με την τουρκική πλευρά να κάνει λόγο για … διακρίσεις και κυρίως την τουρκική κυβέρνηση να αναγάγει σε μείζον ζήτημα την «πόρτα» που έφαγε η ομάδα ποδοσφαίρου από την Αθήνα.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια απαιτώντας εξηγήσεις, οι οποίες και δόθηκαν άμεσα.

Και παρότι ο Έλληνας υπουργός εξέθεσε την κατάσταση στις κανονικές της διαστάσεις, εξηγώντας το πρωτόκολλο και τη διαδικασία που ακολουθείται στις εισόδους της χώρας, λόγω των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορoνοϊού, ο Τούρκος παρέμεινε «τούρκος».

Την κατάσταση επιχείρησε να εξηγήσει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος περιέγραψε τα πρωτόκολλα που υπάρχουν όσον αφορά στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Έσπευσε δε να τονίσει ότι αυτό ήταν ένα απλό προγραμματισμένο φιλικό ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους.

Παρόλα αυτά οι Τούρκοι δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους. Και έτσι χθες το βράδυ παίχτηκε η τελευταία αλλά όχι ύστατη πράξη με την κλήση του Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις στην Άγκυρα.