Στη στέρηση του δικαιώματος επιλογής των νέων να κάνουν οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο πέραν του AstraZeneca αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων με την κραυγαλέα επιλογή σας της στέρησης της επιλογής εμβολίου στους νεους της χώρας μας».

Και συνέχισε: «Τους ζητήσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει ενστάσεις. Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 29 ετών χωρίς δικαίωμα επιλογής. Και σήμερα η αρμόδια Επιτροπή των λοιμωξιολόγων το αποσύρει. Όταν εγώ τόλμησα να πω την αλήθεια, μου επιτεθήκατε, με όλα τα αήθη μέσα που διαθέτετε».

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει κύριε Μητσοτάκη, είναι τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη και η επίθεση προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Σας δώσαμε άπλετη στήριξη για να αντιμετωπίσετε την πανδημία και εσείς το είδατε ως ευκαιρία για να δώσετε κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στα μέσα ενημέρωσης για να σας στηρίζουν και να κάνετε πάρτι με απευθείας αναθέσεις δημοσίου χρήματος, το είδατε ως ευκαιρία να περνάνε από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια. Είστε ένας πρωθυπουργός που αντί να ενώνει την ελληνική κοινωνία, τη διχάζει».

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, «σας δώσαμε στήριξη, όλα τα κόμματα και εσείς μας το γυρίσατε με επιθέσεις τόσο σε εμάς όσο και προς τον ελληνικό λαό. Εσχάτως θέλετε να χαράξετε και μια ακόμη διαχωριστική γραμμή, στους μη εμβολιασμένους που πρέπει να τιμωρηθούν και στους εμβολιασμένους που θα χαίρουν προνομίων. Οι κοινωνίες πάνε μπροστά με την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης και όχι με την αυταρχισμό. Εσείς χτίζετε τείχη γύρω από τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του πολιτισμού».