Σε συνομιλίες του με τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, φέρεται να αναφέρθηκε εκ νέου, κατά την -πέμπτη στη σειρά- εξέτασή του στην προανακριτική επιτροπή, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Η σημερινή κατάθεση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, ενώ η επιτροπή θα τον εξετάσει και αύριο στις 11:00, οπότε και αναμένεται να «κλείσει» ο κύκλος των ερωτήσεων που δέχεται από τους εισηγητές των κομμάτων.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για διαδικαστικά ζητήματα, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης, είπε ότι μετά τον κ. Καλογρίτσα, η επιτροπή ενδέχεται να καλέσει και άλλους μάρτυρες. Σε ερώτηση για την αντίδρασή του στη μήνυση του κ. Παππά, ο κ. Κελέτσης είπε ότι (ο καθένας) έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτό δεν το απεμπολώ. Θα το χρησιμοποιήσω αν και όταν χρειαστεί τόνισε ο κ. Κελέτσης, διευκρινίζοντας ότι η όποια του κίνηση θα γίνει μετά το πέρας των εργασιών της προανακριτικής.

Για τα όσα κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο επιχειρηματίας φέρεται να κατέθεσε νέα ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με τον κ. Παππά, να αναφέρθηκε σε σχέδιο δημιουργίας εκδοτικού ομίλου «χειραγώγησης της ενημέρωσης» από τον κ. Παππά και να είπε ότι έδωσε 3 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εφημερίδα Documento.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όσα φέρεται να ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας δημιουργούν «νέα σοβαρά ερωτήματα για τους “πρωταγωνιστές” της επίμαχης περιόδου του 2016, τους σκοτεινούς χειρισμούς τους, τη στενή σχέση Παππά-Βαξεβάνη αλλά και τη “στρατηγική” στοχοποίησης της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Γιάννη Στουρνάρα».

«Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε» φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρατίθενται μάλιστα (από τις ίδιες πηγές) οι εξής διάλογοι μεταξύ βουλευτών και Χρ. Καλογρίτσα:

Αθ. Πλεύρης (βουλευτής ΝΔ): Ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;

Χρ. Καλογρίτσας: Ήταν ο Αρτεμίου, ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα-πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα τού αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι.

Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών… δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν γι’ αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα, επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές, όμως μου είπαν “ή έτσι ή φεύγεις από εδώ”. Με εκβίασαν. Και τελικά είπα “ΟΚ έτσι”. Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε».

Σύμφωνα με τις πηγές που πρόσκεινται στην ΚΟ της ΝΔ, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι διαθέτει όλο το υλικό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ενώ φέρεται να κατέθεσε φωτοτυπημένο γραπτό διάλογο με τον κ. Παππά (sms) όπου «καταγράφεται η αγωνία για την εξεύρεση χρημάτων της εγγυητικής επιστολής»:

Χρ. Καλογρίτσας: Μάλλον … Τζίφος !!!

Ν. Παππάς: Δηλαδή;

Χρ. Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα, γιατί είναι για ελλ. κυβέρνηση

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ότι σε συνέχεια της γραπτής, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παππά. Φέρεται, δε, να αναφέρθηκε και σε εντολές που έλαβε από τον κ. Παππά, προκειμένου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δημιουργηθεί εφημερίδα λέγοντας πως η αρχική απόπειρα ήταν να επανεκδοθεί η «Πρώτη»

Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η εφημερίδα Documento, φέρεται να ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας: «Μετά, μου λέει ο Νίκος, “πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα”. Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως “αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις”. Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ.

Όπως όλοι ξέρετε, όμως, για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα “απ’ έξω”. Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά», φέρεται να ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας, προσθέτοντας: «Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γι’ αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα».

Σύμφωνα με τις πηγές που πρόσκεινται στην ΚΟ της ΝΔ, σε ερώτηση του βουλευτή Θάνου Πλεύρη, αν του ζήτησε ο κ. Παππάς να φύγει από το Documento, ο μάρτυρας φέρεται να ανέγνωσε ένα νέο γραπτό μήνυμα (sms) αλλά και «προειδοποιήσεις» του τότε υπουργού: «Ναι. Μου ζήτησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017: “Τι έγινε με εφημερίδα;”. “Νίκο μου όλα καλά”. Ν. Παππάς: “Περί κλεισίματος ακούω. ΠΡΟΣΕΞΕ!”. “Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο”, απαντώ. “Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς;».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καλογρίτσας αποκάλυψε το παρασκήνιο της διαφωνίας του με τη «γραμμή», λέγοντας πως δεν επιθυμούσε να συνεχίσει γιατί «θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου». Συγκεκριμένα φέρεται (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) να είπε: «Όταν είχα την (εφημερίδα) Πρώτη έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα».

Ακολούθως, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να αναφέρθηκε σε εντολές Παππά για συνάντηση με τον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες… Μου είπε ο Μαρινάκης πως “ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νίκο για το θέμα”. Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη. Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου…. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομά μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία, όταν δεν υπήρξε».

Κοινοβουλευτικές πηγές ΣΥΡΙΖΑ: χάρισε για μια ακόμα φορά άφθονο γέλιο και νέες αντιφάσεις

Η σημερινή κατάθεση Καλογρίτσα στην Προανακριτική «χάρισε για μια ακόμα φορά άφθονο γέλιο και νέες αντιφάσεις», ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μάρτυρας οδήγησε τον πρόεδρο της Επιτροπής στο σημείο να του δείξει τη μήνυση που ο ίδιος ο Καλογρίτσας έχει καταθέσει (εναντίον της CCC) και στην οποία στηρίχθηκε -υπενθυμίζεται- η σύσταση της προανακριτικής, πρόσθεσαν οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες παρέθεσαν τον εξής διάλογο:

– Θ. Τζάκρη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Να σας διαβάσω από τη σελίδα 23 της έγκλησής σας…».

– Χρ. Καλογρίτσας: «Δεν την έγραψα εγώ την έγκληση, ο Τοξότης την έγραψε. Τι σχέση έχω εγώ με τον Τοξότη; Δεν θυμάμαι τι λέει η μήνυση», φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν ότι η Τοξότης ΑΕ είναι συμφερόντων Καλογρίτσα.

– Στ. Κελέτσης (πρόεδρος προανακριτικής): «Πάρτε τη μήνυση που κάνατε και διαβάστε την…».

Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας «έκαψε» και πάλι το σενάριο περί «μπροστινού», φερόμενος να παραδέχεται ότι έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για να κατέβει στον διαγωνισμό. Φέρεται μάλιστα να παραδέχεται ότι «η οικογένειά μου έβαλε σε αυτή τη δουλειά πολλές δεκάδες εκατομμύρια» σημείωσαν οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες επισήμαναν ως “κορυφαία” στιγμή, όμως, της κατάθεσης Καλογρίτσα ήταν όταν ομολόγησε στεγνά ότι τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής κατέληξαν στην εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Θ. Τζάκρη: «Χρωστάτε 3 εκατ. ευρώ (στους Χούρι)».

Χρ. Καλογρίτσας: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν γυρνάω πίσω λεφτά».

Τέλος, οι κοινοβουλευτικές πηγές… ευχαρίστησαν τον κ. Κελέτση που «έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καλογρίτσα να θυμηθεί τη μήνυσή του».

ΝΔ για προανακριτική: Οφείλονται απαντήσεις που οι εμπλεκόμενοι έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν

«Ο κ. Καλογρίτσας, στη διάρκεια της κατάθεσής του στη Βουλή, ανέφερε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία “Syriza Channel”, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ-εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Η ΝΔ αναφέρει επίσης ότι «από το 2017 βουλευτές της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή για την προέλευση των χρημάτων της εφημερίδας Documento. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ φυσικά σιωπούσε» και παραθέτει μια σειρά ερωτημάτων για τα οποία ζητά απαντήσεις.

«Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κ. Καλογρίτσας έπαιρνε εντολές μόνο από τον κ. Παππά και όταν διαφώνησε για τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του “Syriza press” σε βάρος συζύγων πολιτικών αντιπάλων του επιβλήθηκε να αποχωρήσει λαμβάνοντας απειλητικά μηνύματα από τον κ. Παππά, όπως ο ίδιος επικαλέστηκε» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία

Καταλήγει με τα εξής ερωτήματα:

  • Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ;
  • Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης;
  • Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel;
  • Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;
  • Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν.